Samsung boekt nieuwe recordwinst, maar marges dalen

© wikimedia commons

In tegenstelling de dalende winstcijfers die Apple zopas presenteerde, pronkt Samsung met nieuwe recordwinsten voor de periode tussen april en juni 2013, ondanks de dalende inkomsten uit mobiele telefoons.

Samsung heeft een stijging van haar kwartaalnettowinst met bijna 50% op een jaar tijd bekend gemaakt (7.770 miljard wons, ofwel 5,26 miljard euro), waarmee het bedrijf zijn record van het vorige kwartaal verbreekt. De omzet steeg met 20,7% tot 57.460 miljard wons, dankzij het succes van de topsmartphone Galaxy S4, maar vooral dankzij de prijsverhoging van de elektronische chips.

De wereldleider in mobiele telefoons, elektronische chips en flatscreens publiceert geen exacte verkoopcijfers, maar volgens de analisten heeft Samsung in de betreffende periode 75 miljoen smartphones verkocht, waarvan 20 miljoen stuks van de Galaxy S4.

In termen van populariteit blijft Samsung onbetwistbaar op de eerste plaats staan, maar de markt is bezorgd over de achteruitgang van de rendabiliteit van het bedrijf, en de daling van de vraag naar luxetelefoons. En dat terwijl de Zuid-Koreaanse reus een fortuin uitgegeven heeft aan marketing voor de Galaxy S4.

Globaal gezien zijn de resultaten wel conform de voorspellingen van Samsung, en contrasteren ze sterk met de operationele prestaties van Apple. De iPhone-maker heeft immers een daling van 22% van zijn nettowinsten voor het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2012/13 bekendgemaakt, de tweede opeenvolgende kwartaaldaling.

Tijdens het 2012/13 kwartaal, ging de iPhone in totaal 31,2 miljoen keer over de toonbank, iets minder dan het vorig trimester (37,4 miljoen), maar beter dan de 26 miljoen die de analisten verwacht hadden. (Belga)

Partner Content