Samsung claimt doorbraak in 5G

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Samsung Electronics claimt een doorbraak in de ontwikkeling van mobiele technologie voor 5G-netwerken. De Koreaanse gigant gaat er wel van uit dat het nog jaren zal duren eer de technologie commercieel kan worden uitgerold.

Samsung Electronics claimt een doorbraak in de ontwikkeling van mobiele technologie voor 5G-netwerken. De Koreaanse gigant gaat er wel van uit dat het nog jaren zal duren eer de technologie commercieel kan worden uitgerold. In een communiqué stelt het bedrijf dat het een manier gevonden heeft om grote datavolumes door te sluizen over een ultrahoge frequentie (UHF). Dat zou het mogelijk maken om gigantische datafiles op enkele seconden van hot naar her te sturen. Voor een hele speelfilm in HD zouden bijvoorbeeld maar enkele seconden nodig zijn.

Tijdens de test zou Samsung een snelheid van 1 Gbps gehaald hebben. De 4G-netwerken die momenteel in gebruik zijn of in gebruik genomen worden, halen volgens het bedrijf maximaal 75 Mbps.

Uiteindelijk zou 5G in staat moeten zijn om tientallen Gbps te halen, maar voor dergelijke snelheden moeten er eerst nog wat technische hordes genomen worden. Samsung had voor de huidige test trouwens 64 antenne-onderdelen nodig om een afstand te kunnen coveren van slechts 2 kilometer.

5G is dus nog niet voor morgen. Samsung spreekt over ‘enkele jaren’ eer de technologie gecommercialiseerd kan worden, en algemeen wordt er van uitgegaan dat het nog zeker tot 2020 zal duren vooraleer we over 5G-netwerken zullen surfen.

Ook Europa stelt 2020 in het vooruitzicht. Europees Commissaris Neelie Kroes heeft zopas trouwens 50 miljoen euro vrijgemaakt voor de ontwikkeling van mobiele 5G-technologie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content