Samsung-convertible draait op Windows én op Android

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Samsung heeft in Londen twee opvallende Windows 8-toestellen voorgesteld. De Ativ Q is een convertible die zowel op Android als op Windows 8 draait, de Ativ Tab 3 is een moderne tablet die toch een volledige Windows-ervaring biedt.

Samsung heeft in Londen twee opvallende Windows 8-toestellen voorgesteld. De Ativ Q is een convertible die zowel op Android als op Windows 8 draait, de Ativ Tab 3 is een moderne tablet die toch een volledige Windows-ervaring biedt.

Het meest opvallende toestel dat werd voorgesteld in Earls Court is zonder meer de Ativ Q, een Windows 8-convertible met een fysiek toetsenbord dat met een speciale scharnier is vastgemaakt aan een ‘zwevend’ scherm. Zo kan het toestel gebruikt worden als een tablet, een notebook, in horizontale modus of met het scherm rechtop weg van het toetsenbord.

Dat 13,3 inch qHD-scherm heeft trouwens een resolutie van maar liefst 3200×1800 pixels (275 ppi), waarmee zelfs de Retina-schermen van Apple geklopt worden. Eén en ander moet er voor zorgen dat in alle omstandigheden (ook buiten in de zon) een goede beeldkwaliteit gegarandeerd is. En dankzij de Intel Haswell Core i5-chip (1,6 Ghz) onder de motorkap zou de Ativ Q het ruim 8 uur moeten uitzingen wat autonomie betreft.

Maar dit is natuurlijk niet wat dit toestel zo bijzonder maakt, ook andere fabrikanten hebben al gelijkaardige devices in de portfolio. Wel is de Q de allereerste convertible die naast Windows 8 (de volledige versie) ook Android 4.2 draait. Alsof Samsung wil zeggen dat je voor een optimale gebruikservaring twéé besturingssystemen nodig hebt: Windows 8 om mee te werken, en Android voor al de rest.

Het switchen tussen Windows 8 en Android kan op verschillende manieren, en werkt vrij vlot. Extra leuk is dat je al je Android-apps als Windows-tegels kan toevoegen aan het startscherm van Windows 8.

Tijdens een eerste ‘hands-on’ na het event vonden we het toestel in tablet-modus wel ietsje te groot. Een scherm van 13,3 inch biedt geen comfortabele tabletervaring. Dit gezegd zijnde, is het toestel wel erg dun en aan de lichte kant. En geen hond die er aan twijfelt dat Samsung straks ook met een kleinere versie van de Ativ Q op de proppen zal komen.

De Ativ Q komt in augustus naar België voor een adviesprijs van 1699 euro.

Tab 3

Een andere opvallende aanwezige in Londen was de Ativ Tab 3, een modern ogende 10,1 inch Windows 8-tablet die wel eens zou kunnen uitgroeien tot een Microsoft Surface Pro-killer. De Tab 3 draait immers de volledige versie van Windows 8, heeft een autonomie van 10 uur, weegt maar 550 gram en is slechts 8,2 millimeter dik.

Toegegeven, de Intel Atom-chip in de Tab 3 is minder krachtig dan de i5 in de Surface Pro, maar volgens product manager notebook en pc Davy Moons van Samsung kan je op de Tab 3 toch probleemloos bijna al je oude pc-applicaties draaien. Extra troef is dat de Tab 3 gratis is uitgerust met een volwaardig Microsoft Office pakket.

Ook de prijs van de Tab 3 klokt heel wat lager af dan de prijs van de Surface Pro: voor 650 euro verandert hij van eigenaar. Wil je er een toetsenbord bij dan klok je net boven de 700 euro af.

Book 9

Naast de Q en de Tab 3 stelde Samsung nog een reeks andere nieuwe apparaten voor in zijn Ativ-gamma. Het nieuwe ultrabook-topmodel ‘Book 9 Plus’ bijvoorbeeld, dat net als de Ativ Q uitgerust is met een 13,3 inch touch-scherm met een resolutie van 3200×1800 pixels (275 ppi). Ook voor een notebook is dat momenteel de hoogste pixeldichtheid op de markt.

De ATIV Book 9 Plus werkt met een Intell Haswell Core i5-chip (1,6 Ghz), waardoor de autonomie zou aflokken moeten op 12 uur, net zoals dat bij de nieuwe Macbook Air het geval is. De Ativ Book 9 Plus is 13,6 mm dik en weegt 1,3 kg, waarmee hij dunner en lichter is dan de 13 inch versie van de Macbook Pro met retina-display.

De Ativ Book 9 Plus zou vanaf augustus van eigenaar moeten wisselen voor een adviesprijs vanaf 1499 euro.

Galaxy NX

Sinds een jaar beperkt Samsung zich overigens niet meer tot smartphones en tablets waarop Android draait. Na de Galaxy Camera en de wat vreemde Galaxy S4 Zoom-hybride (die vrijdag ook boven de doopvont werd gehouden), komen de Koreanen straks met de Galaxy NX, een digitale systeemcamera die draait op Android 4.2 Jelly Bean, en die naast wifi ook 3G én 4G ondersteunt.

De NX doet het met 20,3 megapixels en heeft een APS-C CMOS beeldsensor aan boord. De sluitertijd klokt af op 1/6000, en je kan filmen in 1.080p. Gebruikers kunnen kiezen uit een groot aanbod verwisselbare lenzen, zoals groothoeklenzen, zoomlenzen en platte pancake lenzen.

De Samsung Galaxy NX systeemcamera is verkrijgbaar vanaf augustus voor een verkoopadviesprijs van 1.499 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content