.samsung eerste merkextensie ooit

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Samsung is het eerste bedrijf dat een contract met de wereldwijde domeinbeheerder Icann heeft ondertekend voor een merkextensie.

Samsung is het eerste bedrijf dat een contract met de wereldwijde domeinbeheerder Icann heeft ondertekend voor een merkextensie.

Gisteren werd de overeenkomst tussen Samsung en Icann (een zogeheten ‘registry agreement’) ondertekend. Het gaat om een contract voor .??, de Samsung-merknaam in het Koreaans.

Uit het dossier dat de elektronicagigant heeft ingediend bij de wereldwijde domeinnaam-autoriteit blijkt dat het Samsung in de eerste plaats te doen is om de bescherming van zijn merknaam (het betreft met andere woorden een defensieve applicatie). Pas in tweede instantie zou bedrijf .?? willen inzetten voor business gerelateerde doeleinden.

Eén en ander wil zeggen dat .samsung (in de Koreaanse schriftuur) de geschiedenis zal in gaan als de allereerste merkextensie ooit op het internet. Wat maakt dat de Zuid-Koreanen allicht met het leeuwendeel van de media-aandacht rond het fenomeen van de nieuwe internetsuffixen zullen gaan lopen.

De technische backend diensten voor .?? zullen in goede banen geleid worden door Kisa, de beheerder van het Zuid-Koreaanse top level domein .kr. In het beste geval zou .samsung nog voor het jaareinde kunnen opduiken op het internet.

.vlaanderen

Intussen heeft Icann al een kleine 50 contracten rond nieuwe internetextensies ondertekend, en loopt de organisatie flink achter op schema (de oorspronkelijke bedoeling was om een 40-tal contracten rond te maken per week).

Het gevolg is dat ook .vlaanderen, .brussels en .gent pas later aan bod zullen komen dan gedacht. Het new gTLD-verhaal heeft de voorbije jaren al onnoemelijk veel vertraging opgelopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content