Samsung gaat 338 miljard euro uitgeven aan chips en… medicijnen

Samsung gaat zijn uitgaven de komende vijf jaar fors verhogen. Het Zuid-Koreaanse technologieconcern steekt omgerekend honderden miljarden euro’s in vooral de productie van onder meer chips. Dat moet tot 2026 zowat 80.000 banen opleveren.

Samsung is vooral bekend als maker van smartphones en andere consumentenelektronica. Daarnaast houdt het concern zich bezig met scheepsbouw tot biotechnologie. Ook in die bedrijfsonderdelen wordt geïnvesteerd, onder meer in de ontwikkeling van medicijnen.

De investeringsplannen komen vlak nadat Yoon Suk-yeol is beëdigd als nieuwe president van Zuid-Korea. De conservatieve Yoon won in maart de verkiezingen. Hij is een uitgesproken voorstander van conglomeraten als Samsung en Hyundai, die beide belangrijke pijlers zijn in de plannen voor economische groei. Het grootste deel van de omgerekend bijna 338 miljard euro aan extra investeringen wordt in Zuid-Korea uitgegeven.

Duurdere chips

Samsung is na het Taiwanese TSMC de grootste fabrikant van chips die in opdracht van andere bedrijven worden gemaakt. Op het gebied van geheugenchips is Samsung de nummer één. Eerder deze maand werd bekend dat de techgigant de prijzen van zijn chips dit jaar wil verhogen. Chipmakers kampen met stijgende kosten op alle fronten, van energie en chemicaliën tot apparatuur en transport.

Partner Content