Samsung Galaxy Note10 komt in een maatje meer

© MvdV
Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

Samsung heeft op een persevenement in New York de Galaxy Note10 voorgesteld. Opvallendste nieuwigheid is dat er voor het eerst ook een plusversie van ‘de smartphone met het pennetje’ uitkomt die wat groter is en iets meer functionaliteit biedt. Data News mocht het toestel in avant-première al eens bepotelen.

De Galaxy Note10 is met zijn schermdiagonaal van 6,3-inch verre van klein, maar de Note10+ ziet het met 6,8-inch nog nét wat grootser. Toch liggen beide toestellen best aangenaam in de hand. Het scherm loopt prettig gebogen af en de superdunne bezels (links en rechts zijn er amper randen) zorgen ervoor dat de buitenmaten al bij al binnen de perken blijven. Met 7,9 mm is de nieuwe Note bovendien opvallend dun.

Het Infinity-O AMOLED-display biedt op de Note10 een resolutie van 2.280 x 1.080 beeldpunten, en is op de 10+ zelfs goed voor 3.040 x 1.440 pixels. Het herbergt een ultrasone in-screen vingerafdruksensor en is voorzien van een subtiele perforatie, een zogeheten punch hole, waar de selfiecamera van 10 megapixel in schuilgaat. Nog noemenswaardig is dat het scherm HDR10+ ondersteunt, voor een videoweergave met meer diepte en meer detail.

Met 7,9 mm is de nieuwe Note opvallend dun.
Met 7,9 mm is de nieuwe Note opvallend dun.© MvdV

Camera’s

Schokkende vernieuwingen zijn er verder niet, want met uitzondering van de kenmerkende S Pen (de stilus die in de telefoon zelf wordt opgeborgen) is de Note10 in grote lijnen het evenbeeld van de Galaxy S10. Zo delen de smartphones schier dezelfde optiek: een 12 MP-groothoekcamera van 77° met een variabel diafragma van f1.5/f2.4, een 16 MP-ultragroothoekcamera van 123° met f2.2 en een 2x optische zoomlens van 12 MP en f2.1. De Galaxy Note 10+ gooit er wel nog een vierde ‘camera’ tegenaan, te weten een Time-of-Flight-sensor die diepte registreert.

De camerasoftware kreeg wel een paar handige nieuwe videofuncties. Zo beschikken filmliefhebbers voortaan over Live Focus Video, waarmee je – tijdens het filmen – bijvoorbeeld de achtergrond kan ‘blurren’ of omzetten in zwart-wit. Verder onthouden we de Zoom-in Mic: deze derde microfoon, ter hoogte van de camera’s, zorgt ervoor dat het geluid van het gefilmde object (denk aan een spreker of een muzikant) versterkt wordt zodra je erop inzoomt.

Een derde microfoon, ter hoogte van de camera's, zorgt ervoor dat het geluid van het gefilmde object versterkt wordt zodra je erop inzoomt.
Een derde microfoon, ter hoogte van de camera’s, zorgt ervoor dat het geluid van het gefilmde object versterkt wordt zodra je erop inzoomt.© MvdV

Andere specificaties

Krachtbron van dienst is de Exynos 9825, een op ARM-gebaseerde mobiele processor die door Samsung zelf is ontwikkeld. Volgens de Zuid-Koreaanse fabrikant is deze chip tot 33 procent sneller dan die van de Note9, en presteert de grafische chip van de Note10 zelfs tot 42 procent beter.

Samsung voorzag de Note10 van een 3.500mAH accu, terwijl de 10+ een batterij van 4.300mAh in het vooronder heeft liggen. Voor beide energiebronnen geldt dat ze er, na een laadbeurt van dertig minuten, weer een volledige dag tegenaan kunnen. Net als de Galaxy S10 ondersteunt de nieuwe Note ook Wireless PowerShare. Dat betekent dat je bepaalde andere smartphones en gadgets kan opladen door ze simpelweg tegen de achterkant van de Note10 te houden. Heel snel gaat dat opladen niet, maar als je batterij er de brui aan dreigt te geven, kan deze feature zeker een uitkomst zijn. Verder beschikken de toestellen over een IP68-certificering. Of in gewoon Nederlands: stofvrij, en minstens waterdicht tot op een diepte van één meter gedurende een half uur.

Een artikel over een Samsung Galaxy Note is niet compleet zonder een woord over S Pen, de stilus waarmee je aantekeningen en schetsen maakt, en waarmee je intussen ook heel wat functies van het toestel kan bedienen. Bij de Note10(+) komen er daar weer een aantal bij. Selfies maken, dat kón al vanop afstand via de pen, maar voortaan stelt het gadget je ook in staat om met een bepaald ‘gebaar’ van camera te wisselen, in te zoomen en een andere modus te kiezen, zoals Portret of Panorama. Videofanaten kunnen het pientere pennetje nu ook gebruiken om filmpjes te trimmen, oftewel in te korten. Nog nieuw in verband met de S Pen: het is op de Note10 ook mogelijk om handgeschreven teksten te bewerken, met een functie die Pinch Zoom heet, en om de notities te exporteren naar het pdf-, Word-, text- en image-formaat. Voorheen ondersteunde de smartphone uitsluitend de pdf-indeling.

Met Aura Pink mikt Samsung nadrukkelijk op een vrouwelijk publiek.
Met Aura Pink mikt Samsung nadrukkelijk op een vrouwelijk publiek.© MvdV

Prijzen, kleuren en verkrijgbaarheid

De Note10 komt met 8 GB RAM en een vast (dus niet-uitbreidbaar) opslaggeheugen van 256 GB. De smartphone is beschikbaar in de kleuren Aura Black, Aura White en het hele opvallende Aura Glow dat het toestel, afhankelijk van de lichtinval, telkens weer een andere kleur geeft. De Note10 krijgt een richtprijs mee van 949 euro.

Grote broer Note10+ komt in twee versies op de markt: met 12 GB RAM en 256 gigabyte opslagruimte óf met 512 GB opslag. Bij dit toestel is de opslagcapaciteit overigens wel uitbreidbaar via een microSD-kaart, tot één terabyte. De Note10+ is eveneens beschikbaar in drie kleuren, alleen is Aura White hier vervangen door het gedurfde Aura Pink, waarmee Samsung nadrukkelijk op een vrouwelijk publiek mikt. Prijzen: 1.099 en 1.199 euro. Alle prijzen zijn inclusief een door AKG getunede hoofdtelefoon met USB-C-aansluiting; de klassieke 3,5mm-jack is verdwenen en Samsung levert ook geen adapter mee.

De nieuwe smartphones kunnen vanaf 7 augustus besteld worden en gaan op 23 augustus in de verkoop. In bepaalde markten wordt de Note10 ook gelanceerd in een 5G-versie.

Samsung Galaxy Note10 komt in een maatje meer
© MvdV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content