Samsung Galaxy S4-kloon heeft voorgeïnstalleerde software om gebruikers te bespieden

© Ali Express
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Er is een smartphone ontdekt die volgens een beveiligingsbedrijf al van in de fabriek met spionagesoftware werd uitgerust. Het gaat om de Chinese N9500, een kloon van Samsungs Galaxy S4 die 130 tot 165 euro kost en verkrijgbaar is in “Europese webshops”.

Op zoek naar een alternatief voor de Samsung Galaxy S4, dat vergelijkbaar is qua specificaties maar toch goedkoper? Laat u dan niet vangen door de N9500, een telefoon van de Chinese fabrikant Star die voor 130 tot 165 verkocht wordt in webshops als Amazon. Volgens het Duitse beveiligingsbedrijf G DATA werd deze Galaxy S4-kloon al van in de fabriek met spionagesoftware uitgerust. Het zou gaan om de trojaan Android.Trojan.uupay.D.

Spyware geeft volledige toegang tot smartphone

Die software zou cybercriminelen volledige toegang geven tot de smartphone. Ze zou persoonlijke data – zoals bankgegevens – kunnen stelen, de locaties van gebruikers kunnen achterhalen, oproepen kunnen opvangen, berichten kunnen lezen en versturen, ongemerkt nieuwe apps kunnen installeren en de camera en microfoon van het toestel kunnen inschakelen. Onderschepte informatie kan door de smartphone doorgestuurd worden naar een anonieme server in China, aldus G DATA. Het beveiligingsbedrijf werd door eigen klanten attent gemaakt op de dubieuze smartphone en kocht en analyseerde het toestel vervolgens zelf.

Malware niet te verwijderen

De malware zit verstopt in de Google Play Store-app, en maakt deel uit van het pakketje met voorgeïnstalleerde Android-apps. De spyware draait op de achtergrond en kan niet door de gebruiker worden waargenomen – logs die de spionageactiviteiten zouden kunnen tonen aan de gebruikers worden meteen verwijderd. De software verwijderen gaat ook niet, want die zit geïntegreerd in de firmware van het apparaat. Het programma maakt ook het uitvoeren van beveiligingsupdates onmogelijk, zegt G DATA nog.

De telefoon is volgens G DATA “bij enkele grote Europese webshops” te bestellen. Onder meer Amazon en Ali Express verdelen het toestel. Al betwijfelen wij dat Ali Express zo’n “grote webshop” is. En ook Amazon is niet de allerpopulairste e-winkel als het aankomt op de aanschaf van smartphones in België.

Lage prijs als lokmiddel

Het toestel wordt voor een prijs tussen de 130 en de 165 euro aangeboden. Dat lijkt, gezien de luxe-uitvoering en de hoogwaardige specificaties, een goede koop. Voor een vergelijkbare smartphone van een bekend merk betaal je al gauw het driedubbele. G DATA denkt dat de lage prijs mogelijk is door het naderhand doorverkopen van de gestolen gegevens.

Het securitybedrijf adviseert N9500-gebruikers zich te richten tot de webshop waar de smartphone werd aangeschaft om de aankoop ongedaan te maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content