Samsung Galaxy S4 mogelijk al in het eerste kwartaal 2013

© Reuters

Samsung lanceert misschien begin volgend jaar al de nieuwe Galaxy S4-smartphone. De geruchten beloven een 1080P-scherm van 5 inch, 13MP-camera en supersnelle processor. De hype is begonnen.

Samsung lanceert misschien begin volgend jaar al de nieuwe Galaxy S4-smartphone. De geruchten beloven een 1080P-scherm van 5 inch, 13MP-camera en supersnelle processor. De hype is begonnen.

De Galaxy S4 wordt de opvolger van de Galaxy S3, het toestel waarvan Samsung sinds midden dit jaar meer dan dertig miljoen exemplaren verkocht. De Galaxy S3 zorgde ervoor dat Samsung Apple verdrong als grootste smartphoneverkoper ter wereld. Van de opvolger wordt nog meer verwacht.

De smartphone groeit

De geruchten over de Galaxy S4 circuleren ondertussen al volop op de technologieblogs. Er lijkt consensus over te bestaan dat de S4 een scherm van 5 inch zal meekrijgen, met een resolutie van 1080p. Dat wil zeggen dat het toestel evenveel pixels zal hebben als een flink uit de kluiten gewassen flatscreentelevisie en een stuk meer dan het retina-scherm van de iPhone. Het veelvuldig geprezen scherm van de Galaxy S3 is goed voor 720p en ‘slechts’ 4.8 inch.

Overigens: een scherm met een diagonaal van 5 inch (12,5cm) zou voor veel mensen sowieso al dicht in de buurt komen van een kleine televisie, of in ieder geval een tablet.

Samsung lanceerde dit jaar ook de Galaxy Note. Die werd met zijn 5,3 inch-scherm tot ‘phablet’ gedoopt – een Engelse samentrekking van ‘phone’ en ’tablet’. De Note (ook al een daverend succes; de nieuwe versie kwam zopas uit) is voor een speciaal marktsegment, maar het is opmerkelijk hoe ook ‘gewone’ smartphones stukje bij beetje naar die afmetingen toe evolueren.

Buigzaam scherm

Sommige geruchten willen bovendien dat dat Samsung voor de Galaxy S4 de buigzame OLED-schermen zou gebruiken die het onlangs voorstelde. Hoe dat een meerwaarde zou geven, is maar de vraag.

Dat wil zeggen: tenzij de hele telefoon buigzaam zou zijn. Daar wordt door een aantal fabrikanten alleszins mee geëxperimenteerd. Hoe snel we het in de winkel zien, is een andere vraag, al meldt de doorgaans zeer goed geïnformeerde krant The Wall Street Journal dat Samsung dichtbij zijn eerste buigzame telefoon zou staan – afgelopen met schermen die kraken na een valpartij, dus.

‘Octocore’-chip

Naast het spectaculaire scherm was de camera de andere grote troef van de Galaxy S3. Die was goed voor 8 megapixels. De Galaxy S4 zou daar nog een schep bovenop doen: 13 MP. Voor een goeie camera is natuurlijk meer nodig dan alleen maar megapixels, maar in de strijd met de iPhone is een uitstekende camera’ in ieder geval een niet te versmaden wapen.

Dat alle zou aangedreven worden door een snellere processor. Een quadcore-chip is ondertussen het minimum voor een top-smartphone, maar sommige bronnen stellen zelfs dat Samsung zou uitpakken met een chip met acht kernen: ‘octocore’, zoals dat heet.

Met zulke geruchten is het natuurlijk altijd opletten. Wel realistisch is dat de Galaxy S4 een tikje goedkoper zou zijn dan de S3 die tegen de volle prijs van de hand gaat voor 649 euro.

Hype

Nieuw smartphones worden vaak voorgesteld op de Consumer Electronics Show (CES) in januari in Las Vegas, of op het World Mobile Congress, enkele weken later in Bareclona. Het is niet onmogelijk dat Samsung de Galaxy S4 daar al voorstelt, al lijkt dat onwaarschijnlijk.

De Galaxy S3 werd vorig jaar gelanceerd op een eigen evenement in mei. De hype was bijna net zo groot als wanneer Apple een nieuwe iPhone voorstelt. Het lijkt redelijk om aan te nemen dat Samsung het deze keer net zo zou doen.

Vraag is: wanneer zou dat evenement plaatsvinden? Heel wat technologieblogs houden het erop dat Samsung deze keer geen heel jaar zal wachten om een nieuwe Galaxy-smartphone op de markt te krijgen. Een productlancering ergens rond het einde van het eerste kwartaal lijkt dan ook niet onredelijk. De hype is in ieder geval nu al begonnen. (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content