Samsung Galaxy S4: Recensenten tevreden, maar niet laaiend

© Reuters
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Uit de VS waaien de eerste besprekingen binnen van de Galaxy S4, de nieuwe topsmartphone van Samsung. Die zijn behoorlijk positief, maar niemand valt van zijn stoel van verbazing.

De Galaxy S4, die zaterdag in de rekken ligt in België, werd pas verkrijgbaar bij een aantal Amerikaanse telecombedrijven. De Amerikaanse technologiewebsites zijn het erover eens dat het een bijzonder solide smartphone is. Het toestel is licht en dun, heeft een pracht van een scherm, elektronische ingewanden die lopen als een trein, een batterij die makkelijk de hele dag mee kan, een uitmuntende camera en een hoop interessante nieuwe software-toeters en bellen.

Minder enthousiast zijn de recensenten over het design van de Galaxy S4. Dat heet ongeïnspireerd, want het wijkt nauwelijks af van het vorige Samsung-vlaggenschip, de Galaxy S3. Wat dat betreft, kan Samsung met zijn plastic carrosserie niet op de tegen de iPhone en nieuwe HTC One. Samsungs gebruikersinterface TouchWiz krijgt nogmaals de kritiek dat hij overladen en onoverzichtelijk is. En veel van de nieuwe softwaresnufjes heten gimmicks die nauwelijks bruikbaar zijn in het dagelijkse leven.

Niettemin zijn de tech-sites het over een ding eens: haast niemand zal een miskoop doen aan de Galaxy S4.

Engadget

“Terwijl het hart van de geek in ons sneller gaat kloppen van zoveel indrukwekkende specs in hetzelfde chassis (als de Galaxy S3; red.), staan we ook niet te springen van opwinding. Het design voelt niet fris, vooral niet in vergelijking met de HTC One, al kunnen we niet ontkennen dat het een stap vooruit is tegenover de Galaxy S3.

Als je overweegt om over te stappen van een oudere Samsung, dan is dit absoluut het toestel dat je moet hebben. Het is over het algemeen een geweldige smartphone. Verrek, het is zelfs de beste Samsung-smartphone die we tot hiertoe gebruikt hebben.”

The Verge

“Er waren twee Android-toestellen het kopen waard: de HTC One en de Nexus 4 (van Google; red.). Dat aantal is nu heel duidelijk drie, maar ik had tegen beter weten in gehoopt dat Samsung naar voor zou komen als de afgetekende winnaar. De Galaxy S4 is in de meeste opzichten een hele goeie smartphone. Hij heeft een stellaire camera, een stevige batterij, is verschroeiend snel en heeft een indrukwekkend aantal software-features. Het is een technologische verwezenlijking, daar is geen discussie over.

Nu is er een keuze die iedere koper zal moeten maken. Je kan een telefoon krijgen die er veel beter uitziet of één die een tikje sneller is. Maar je kan eigenlijk niet fout kiezen. Als de Galaxy S3 een aanwijzing is, dan zullen miljoenen en miljoenen mensen voor de Galaxy S4 kiezen.”

CNET

“De Galaxy S4 is het peloton meer dan één lengte vooruit. Als je een statement-smartphone wil die met liefde ontworpen en gebouwd is, koop dan de HTC One. Maar als je op zoek bent naar een supersmartphone die alle andere achter zich laat qua extra’s, dan zal je in dit allround-vlaggenschip een sterke mix aantreffen van competente hardware en ambitieuze software, met zeer weinig grote nadelen.”

Android Central

“Het is moeilijk te zeggen waarom wij een tikje teleurgesteld zijn over de Galaxy S4. Misschien verwachtten we door de hype die eraan voorafging meer dan de stapsgewijze upgrade die we kregen (in vergelijking met de Galaxy S3; red.).

Als je uitkijkt naar een Android-toestel dat over de hele breedte goed presteert en alle opties aan boord heeft die je jezelf mogelijkerwijze kan voorstellen, dan is de Galaxy S4 overduidelijk het aanbevelen waard. Maar deze keer is het ook duidelijk dat Samsung niet veel meer gedaan heeft dan het opeen stapelen van kleine verbeteringen tegenover het vorige vlaggenschip, in plaats van er de fundamentele gebreken van aan te pakken en te zich af te vragen wat een smartphone hoort te zijn in 2013. Voor sommige mensen is dat oké, maar voor anderen zijn er elders meer opwindende producten te krijgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content