Samsung Galaxy S7 is watergekoeld en heeft geavanceerde camera

© Samsung
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Zoals verwacht heeft Samsung zijn nieuwe smartphone-vlaggenschepen voor 2016 voorgesteld aan de vooravond van het Mobile World Congress in Barcelona. Qua design bouwen de Galaxy S7 en de Galaxy S7 Edge verder op de basis die vorig jaar met de S6 werd gelegd, maar er zijn toch enkele opvallende verschillen.

Wie goed kijkt, merkt dat de schermranden van de nieuwe 5.1 inch Galaxy S7 en de 5.5 inch Galaxy S7 Edge ronder zijn dan die van de vorige generatie, waardoor het toestel nog wat meer premium oogt en beter in de hand ligt. Zeker bij de S7 Edge valt het op dat de randen minder scherp zijn, wat het gebruiksgemak flink ten goede komt.

Ook het bultje op de achterzijde (waar de camera in zit) is dunner geworden, wat het geheel er gelikter en gladder doet uitzien. En nu we toch over de achterzijde bezig zijn: die heeft leentjebuur gespeeld bij de Galaxy Note 5, met zijn aflopende randen.

De S7 is iets dikker dan zijn voorganger (onder andere omdat er een grotere batterij in zit), is water- en stof resistent (IP68) en heeft een ‘always on’-scherm meegekregen waarop je de hele dag door dingen zoals de dag en het uur kan lezen, en meldingen rond nieuwe berichten of e-mails. Die feature zou trouwens maar 1 procent van de batterijcapaciteit opsouperen, de ‘always on’-functie is dus geen batterijvreter.

Verder is de Edge dit keer ook iets groter dan de ‘gewone’ S7, al blijft het volgens Samsung wel het smalste toestel met een 5.5 inch amoled scherm in de wereld.

Camera

Eén van de opvallendste nieuwigheden op de S7 is de camera. Op papier lijkt hij met zijn 12 megapixel wat minder dan de camera op de S6 (16 megapixel), maar pixels zeggen niet alles, beweren de Koreanen.

Zo is de S7 voorzien van een lens met een F1.7-diafragma, een ultrasnelle sluitertijd en een grote ‘dual pixel’-sensor die, omdat hij meer licht capteert, betere foto’s kan schieten in donkere omstandigheden. Het is nog wachten op de eerste tests om die beweringen te kunnen checken, maar vriend en vijand waren het er wel over eens dat de camera één van de onbetwiste uitblinkers was op de S6.

Als het klopt wat Samsung zegt, dat deze camera nog straffer is, dan mogen we toch het beste verwachten. De voorkant wordt trouwens uitgerust met een 5 megapixel-equivalent waarmee je videogesprekken in full-hd kan voeren.

Specs

In Europa krijgen de S7 en de S7 Edge een Exynos 8890 octacore chipset mee van Samsung zelf, die tot 30 procent krachtiger (en zuiniger) zou zijn dan de processor in de S6. Het betreft een chip met vier grote cores voor zware taken, die wordt bijgestaan door vier zuinige Cortex A53-kernen voor het lichtere werk.

Enkel in de regio’s waar CDMA ondersteund moet worden (zoals in de VS) worden er chips van Snapdragon voorzien (de 820-reeks), doch dit terzijde.

Het werkgeheugen klokt af op 4GB RAM, waardoor je er zeker van kan zijn dat het toestel niet hapert bij het draaien van zware apps. De S7 en de S7 Edge krijgen ook een zwaardere batterij mee (respectievelijk een 3.000 mAH en een 3.600 mAh exemplaar) dan hun voorgangers, wat er voor moet zorgen dat het toestel het langer uitzingt (de beperkte batterij was één van de voornaamste kanttekeningen bij de S6). De batterijen kunnen overigens draadloos worden opgeladen.

Watergekoeld

Nog vermeldenswaard is dat de S7-reeks, die draait op Android 6.0 Marshmellow, watergekoeld is rond haar chips, waardoor het toestel minder snel overhit raakt bij intensief gebruik (of tijdens het gamen). Met de ‘game launcher’-functie kunnen spelfanaten de batterijconsumptie in het oog houden en knoppen uitzetten tijdens het spelen, en wordt het mogelijk om sessies op te nemen en te delen.

In tegenstelling tot eerdere geruchten heeft de S7 een reguliere micro-usb uitgang en geen USB-C port. Officieel heet het dat er nog geen accessoires beschikbaar zijn met een USB-C poort, maar voor een nieuw paradepaardje is het toch jammer dat die C-poort niet voorzien is.

Ook 3D Touch behoort niet tot de features, in tegenstelling tot wat eerdere geruchten deden vermoeden. “Wij focussen op andere dingen”, vertelt Kristof Vanhuffel van Samsung België, al is het allicht ook wachten tot Google de techniek (die herkent hoe hard je op het scherm duwt) introduceert in Android.

België

In België zouden de S7 en de S7 Edge vanaf 11 maart op de markt komen. Vroege beslissers die het toestel bestellen in voorverkoop krijgen er trouwens gratis een Gear VR-headset bij.

Beide modellen komen in drie kleuren uit: wit, zwart en goud. Er worden enkel 32GB-versies in de markt gezet, maar de opslagcapaciteit kan uitgebreid worden met 200 GB met een sd-geheugenkaart. Dat leest u goed: anders dan bij de S6 is er dit keer wel weer een slot voor geheugenkaartjes voorzien.

De Galaxy S7 wisselt van eigenaar vanaf 700 euro, en de Galaxy S7 Edge gaat voor 800 euro van de hand.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content