Samsung geeft toe dat zijn smartphones bestaan uit schadelijk tin

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Samsung heeft toegegeven dat zijn mobiele toestellen bestaan uit tin die afkomstig is uit het Indonesische eiland Bangka. De tinmijnbouw drijft er op kinderarbeid, verwoest het milieu, en kost jaarlijks het leven aan 150 mijnwerkers.

Hardwarefabrikant Samsung heeft toegegeven tin te gebruiken die op onverantwoorde wijze gewonnen wordt op het Indonesische eiland Bangka. ‘Hoewel we geen rechtstreeks contact hebben met tinleveranciers van het eiland, weten we dat een gedeelte van het tin dat we gebruiken bij de fabricatie van onze producten uit dat gebied komt’, klinkt het.

Tinwinning ramp voor boeren en vissers

Een onderzoek (van The Guardian en de charityorganisatie Friends of the Earth) onthulde eind vorig jaar dat de tinmijnbouw op Bangka serieuze milieuschade berokkent. Zo is de bodem er onvruchtbaar en het water vervuild, wat het verbouwen van gewassen onmogelijk maakt voor boeren. Tinwinning in de zeeën zorgt ervoor dat koraalriffen afsterven en vissen verdwijnen – een ramp voor de visserij. Bovendien drijft de tinmijnbouw op kinderarbeid en sterven er jaarlijks zo’n 150 mijnwerkers.

Bangka en zustereiland Belitung produceren samen 90 procent van het wereldwijde tin, dat in de eerste plaats gebruikt wordt als soldeer in elektronische toestellen zoals smartphones en tablets. Naast Samsung maakt ook onder meer Apple gebruik van deze schadelijke tin.

Onderzoek

Dat Samsung het gebruik van Indonesische tin nu bekent, komt door de serieuze druk die Friends of the Earth uitoefent op elektronicaproducenten (waaronder ook Apple). De organisatie hoopt dat de technologiebedrijven onderzoek doen naar de menselijke en milieuschade die hun tinwinning veroorzaakt, en dat ze hieromtrent meer transparantie geven en nieuwe wetten opstellen.

Samsung is dat ook van plan: ‘We gaan onze toevoerketen onderzoeken in de Indonesische regio om beter te kunnen begrijpen wat zich daar afspeelt en om te bekijken welke rol we hierin kunnen spelen.’

Volgt Apple Samsung voorbeeld?

Friends of the Eart is opgetogen over de inzet van de Zuid-Koreaanse hardwaregigant, en hoopt dat ook andere grote spelers als Apple het voorbeeld van Samsung zullen volgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content