Samsung het populairst, maar Apple verdient het meest

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Neem je alle vormen van ‘internettoestellen’ – pc’s, tablets en smartphones – samen, dan steekt Samsung qua verkoopsvolume met kop en schouders boven iedereen uit. Maar Apple weet nog altijd de meeste centen te verdienen.

Neem je alle vormen van ‘internettoestellen’ – pc’s, tablets en smartphones – samen, dan steekt Samsung qua verkoopsvolume met kop en schouders boven iedereen uit. Maar Apple weet nog altijd de meeste centen te verdienen.

De wereldwijde ‘smart connected device’-markt, alle toestellen waarmee je op het web kan surfen zeg maar, was in het derde kwartaal goed voor 140,4 miljard dollar omzet en een record van 303,6 miljoen verkochte toestellen. Dat is 27 procent meer dan een jaar eerder. En dan zit het koopjesseizoen nog niet vervat in deze cijfers, wat analistenkantoor IDC doet concluderen dat het vierde kwartaal nog eens naar schatting 19,2 procent beter zal zijn dan Q3, en 26,5 procent beter dan hetzelfde kwartaal vorig jaar. De grootste groeimotor zullen tablets en smartphones zijn, pc’s zullen zelfs een beetje in verkoopvolume krimpen.

De goede verstaander weet uit de vorige zin al wie momenteel de grote winnaars zijn op die markt van internettoestellen. Samsung is qua volume ongenaakbaar, zelfs nog meer dan vorig jaar, met een marktaandeel van 21,8 procent. Samsung is trouwens ook de grootste groeier, met maar liefst een verdubbeling van zijn verkoopscijfers. De Koreanen worden gevolgd door Apple, met 15,1 procent van de markt.

De rest van de top vijf zit al op respectabele afstand: Lenovo met 7 procent, HP met 4,6 procent en Sony met 3,6 procent. HP, dat vooral teert op groot aandeel in een tanende pc-markt en “virtueel onbestaande is in het mobiele landschap”, aldus IDC, is het enige bedrijf in die lijst dat zijn aandeel ziet achteruitgaan (-20,5 procent).

Ondanks de overheersing van Samsung, verdient Apple het meeste van iedereen met zijn toestellen: 35,1 miljard dollar in het derde kwartaal. Het bedrijf noteert een gemiddeld verkoopsprijs – over alle categorieën heen – van 744 dollar per toestel. Dat is 310 dollar (!) meer per toestel dan bij een gemiddeld Samsung-device. Van totaal verschillende – doch beide erg succesvolle – marktbenaderingen gesproken.

IDC verwacht trouwens dat de markt van internettoestellen nog verder uit z’n voegen zal barsten. 2,1 miljoen verkochte eenheden in 2016 voorspellen de analisten en een omzet van 796,7 miljard dollar wereldwijd. Vorig jaar stonden pc’s nog voor bijna 40 procent van die markt, tegen 2016 is dat nog nauwelijks 20 procent. Smartphones maken tegen dan tweederde uit van die markt en tablets ongeveer 13,4 procent.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content