Samsung investeert in ASML

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Ook Samsung tekent in op het investeringsprogramma van ASML.

Na de aankondiging van het Nederlandse ASML dat Intel ging investeren in het bedrijf en zijn O&O, tekende ook al het Taiwanese TSMC in op dat programma. De lopende onderhandelingen met Samsung zijn nu afgerond en ook deze chipproducent gaat in zee met ASML.

Het Zuid-Koreaans bedrijf zal 276 miljoen euro stoppen in het onderzoeksprogramma van ASML in de komende vijf jaar, en neemt voorts een participatie ter waarde van 503 miljoen euro, goed voor 3 procent van de aandelen.

Met de toezegging van Samsung rondt ASML zijn ‘Customer Co-Investment Program for Innovation’ af, aangezien het beoogde bedrag voor onderzoek en ontwikkeling – 1,38 miljard euro – werd gehaald. Met dat geld wil ASML onder meer de ontwikkeling van belichters met extreem-ultraviolet licht (E-UV) versnellen, zodat het aantal elementen per processor nog verder kan worden opgevoerd.

Met hun kapitaalinvesteringen verwerven drie chipproducenten voorts 23 procent van de aandelen van ASML, goed voor een totaalbedrag van ca. 3,85 miljard euro. De aandelen zijn wel niet stemgerechtigd (tenzij in uitzonderlijke gevallen). De huidige aandeelhouders zullen een definitieve zeg over het programma krijgen op 7 september eerstkomend, op een bijzondere algemene aandeelhoudersvergadering.

Met dit programma bindt ASML drie uiterst belangrijke en machtige chipproducenten aan zich, afkomstig uit de drie landen met de belangrijkste chipindustrieën.

In combinatie met samenwerkingsovereenkomsten met onderzoekscentra, zoals het Leuvense Imec, zal dit ASML een versterkte positie bieden in de concurrentiestrijd met derden, maar ook meer stabiliteit in een industriesector die gekenmerkt wordt door sterke cyclische ups en downs.

De investeringen zullen tevens op korte termijn aanleiding geven tot een uitbreiding van het personeelsbestand.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content