Samsung is nu de grootste chipmaker ter wereld

© Pxhere
Sebastien Marien Stagiair Data News

Samsung stoot Intel van de troon als grootste chipfabrikant. Uit recente winstcijfers van beide bedrijven blijkt dat de Koreaanse technologiegigant in 2017 meer winst heeft gemaakt met zijn computerchips dan concurrent Intel.

Samsung heeft voor het eerst meer verdiend aan zijn chips dan jarenlange markleider Intel. Vorig jaar heeft Intel 62,8 miljard dollar winst gemaakt. Dat is een recordcijfer voor het bedrijf, maar minder dan de 69,1 miljard dollar winst die de chipset-divisie van Samsung het afgelopen jaar behaalde.

Andere focus

Opvallend is dat beide bedrijven een totaal andere focus hebben. Samsung verdient het meest aan zijn geheugenchips voor smartphones en zijn SSD’s. Intel daarentegen, heeft de boot van de mobiele toestellen grotendeels gemist, en moet het voornamelijk hebben van zijn x86-processors. Het bedrijf blijft wel ruimschoots marktleider op het gebied van computerprocessors.

Hoe de verhouding tussen de twee technologiegiganten verder verloopt, valt nog af te wachten. Het lijkt het erop dat Samsung’s chips ook in de komende jaren in steeds meer groeiende productcategorieën aanwezig zullen zijn. Denk daarbij aan elektrische wagens en IoT-toepassingen.

Intel beweert dan weer dat haar toekomstige 10 nanometer Cannon Lake-chips dubbel zoveel transistors zullen bevatten dan Samsung’s 14 nanometer chips. Het bedrijf verwacht op die manier een voorsprong op te bouwen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content