Samsung lanceert nieuwe topklasse-tablets

© Reuters
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Op de Consumer Electronics Show in Las Vegas heeft Samsung een reeks nieuwe tablets voorgesteld. De Note Pro en Tab Pro moeten zowel de professional als de privégebruiker tevreden houden.

Het vlaggenschip van de collectieve (en afgaande op de afmetingen is het een vliegdekschip) is de Galaxy Note Pro. Die heeft een schermdiagonaal van 12,2 inch (31 centimeter), meer dan twintig procent meer dan de iPad Air.

De Tab Pro is er weliswaar in dezelfde grootte (en ook in 8,4 en 10,1 inch-uitvoeringen), maar krijgt niet de ‘S Pen’ mee, de stylus die de Note Pro wel heeft. Hoe dan ook gaat het hier om luxueus uitgevoerde toestellen, allemaal met superscherpe schermen (pixeldichtheid 2560×1600), de nieuwste octacore- en quadcore-processoren, 2 of 3 gigabyte RAM, royale batterijen en haast niet van echt te onderscheiden fake-leder op de rug.

Android onherkenbaar

Samsung mikt met deze lijn zowel op consumptie als op productiviteit. De tablets draaien op Android 4.4 KitKat, maar daar is op het eerste gezicht niet veel van te zien. Samsung pakt uit met een nieuwe stijl die het zelf ‘Magazine UX’ noemt. Tot vier apps tegelijkertijd in vensters naast elkaar op de homescreens.

Van de traditionele Android-look is nauwelijks nog wat te zien. Maar ook TouchWiz, Samsungs eigen, vaak verfoeide interface, is verdwenen.

De tablets zijn allemaal uitgerust met een reeks snufjes die het goed zullen doen in een kantoorsetting. E-meeting, bijvoorbeeld, een functie die tot 20 toestellen tegelijkertijd toelaat om een document te delen. Of toegang tot de video-conferentiedienst WebEx van Cisco.

Microsoft

Samsung lijkt met deze tablets iets te willen brengen dat het midden houdt tussen een tablet zoals we daar sinds de lancering van de iPad in 2009 aan gewend zijn geraakt en een traditionele PC. Het is dan ook geen wonder dat het resultaat wat weg heeft van de Surface-tablets van Microsoft, die zeer expliciet op productiviteit mikken.

De nieuwe toestellen worden wereldwijd gelanceerd tijdens het eerste kwartaal van dit jaar. Wat ze moeten kosten, is nog niet bekend.

Partner Content