Samsung moet Apple minder schadevergoeding betalen dan gedacht in patentzaak

© Reuters

Omdat ‘het algehele uiterlijk van de iPhone’ volgens een Amerikaanse rechter ‘niet juridisch beschermd kan worden’, heeft Samsung minder Apple-patenten geschonden dan eerder vastgesteld. Het Zuid-Koreaanse bedrijf moet haar Amerikaanse concurrent daarom geen 930 maar 550 miljoen dollar betalen.

In een vonnis uit 2013 kreeg Samsung te horen dat het 930 miljoen dollar moest overmaken aan Apple voor het schenden van patenten. Maar een Amerikaanse rechter heeft nu in hoger beroep geoordeeld dat ‘het algehele uiterlijk van de iPhone niet juridisch beschermd kan worden’, waardoor Samsung bij het maken van zijn smartphones minder patentrechten van Apple geschonden heeft dan eerder vastgesteld werd.

Bedrag fors verlaagd

Het verschuldigde bedrag wordt dan ook verlaagd. Volgens bij de rechtbank ingediende documenten zou Samsung 548 miljoen dollar moeten neertellen, of zo’n 482 miljoen euro. Fors minder dan die 930 miljoen dollar, dus.

Een claim van het Zuid-Koreaanse bedrijf dat Apple op zijn beurt ook technische patenten van Samsung zou hebben geschonden, werd dan weer verworpen.

Strijd bekoeld

Het gaat hier om één van de twee nog lopende patentzaken tussen Apple en Samsung. De partijen hebben elkaar de afgelopen jaren meerdere malen beschuldigd van het schenden van patentrechten. Al is de strijd de jongste tijd min of meer bekoeld.

(Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content