Samsung naar Hooggerechtshof in patentstrijd tegen Apple

© Reuters
Wim Kopinga Freelance journalist

Samsung heeft besloten de hoogste rechtbank in de Verenigde Staten in te schakelen in één van de lopende patentzaken tegen Apple. Eerder deze week besloot een lagere rechtbank de zaak tussen Samsung en Apple niet te heropenen.

In 2012 oordeelde de rechtbank van San Jose dat Samsung patenten van Apple heeft geschonden in 23 producten, zoals de smartphone Galaxy S2. Apple kreeg een schadevergoeding van 930 miljoen dollar (835 miljoen euro) toegewezen, wat later werd verlaagd naar 548 miljoen dollar (492 miljoen euro).

De smartphonemaker wil onder meer dat het Hooggerechtshof, de Supreme Court, oordeelt over de manier waarop zo’n boete tot stand komt. Nu wordt de boete berekend aan de hand van een percentage van de winst die op een patent schendend product werd gemaakt. Samsung is het niet eens met deze berekening, want er wordt geen rekening gehouden met alle andere technologieën in het product.

Het gaat Samsung niet alleen om deze zaak, maar om het hele patentsysteem, dat ook voor andere technologiebedrijven relevant is. De smartphonemaker krijgt bijstand van onder meer Facebook, Google, Dell en HP, die een heropening van de zaak steunen.

Het kan nog wel tot volgend jaar zomer duren voordat de rechtbank besluit of de zaak wordt heropend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content