Samsung stelt smartwatch voor

© Reuters
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Samsung heeft in Berlijn de Galaxy Gear voorgesteld, een ‘intelligent’ uurwerk dat kan praten met andere Galaxy-toestellen.

De Galaxy Gear is geen op zichzelf staand gadget. Wel vormt het toestel een verlengstuk voor andere Samsung-apparaten zoals smartphones en tablets.

Neen, Samsung is niet de eerste grote electronicafabrikant die een smartwatch voorstelt. Sony was de Zuid-Koreanen voor en kwam in 2007 zelfs al met een ‘slim’ horloge op de proppen. Eerder op het jaar stelden de Japanners trouwens een update van dat horloge voor (de SmartWatch 2), die binnen enkele weken ook bij ons in de rekken moet liggen.

Terug naar de Galaxy Gear dan. Dat is een ietwat groot uitgevallen, op Android gebaseerd horloge geworden waarmee je in de beste Dick Tracy-traditie kan bellen wanneer je het tegen je oor houdt. Het toestel is met andere woorden een verlengstuk van je smartphone, die je niet meer uit je broekzak hoeft te halen.

Opgelet: de stem-gestuurde smartwatch werkt voorlopig enkel met de Galaxy Note 3 (die ook in Berlijn werd voorgesteld tijdens Samsung Unpacked) en met de Galaxy S4. In een later stadium, na een software -update, zou het horloge ook met andere Galaxy-smartphones en tablets moeten kunnen functioneren.

De Galaxy Gear verwittigt gebruikers wanneer er mails, textberichtjes en Facebook-updates binnenlopen, geeft een preview van die content en biedt de mogelijkheid om de berichten te negeren. Bij belangrijke boodschappen kan er worden overgeschakeld naar een ander Galaxy-toestel om de tekst in zijn geheel te lezen.

Met de ingebouwde 1,9 megapixel camera kunnen niet alleen foto’s worden gemaakt, maar ook filmpjes (al zal de kwaliteit allicht niet helemaal je dat zijn). Het horloge kan dienen als afstandsbediening voor de muziekcollectie op je smartphone, en Samsung heeft ook een hele resem apps geïnstalleerd (zoals de sport-app Runkeeper, het sociale netwerk Path en de virtuele geheugenapp Evernote; in totaal zijn er al 70 apps beschikbaar).

De Galaxy Gear draait op een 800MHz-processor, en het Super Amoled scherm heeft een diagonaal van 1,63 inch (320×320 pixels). Voor de link met andere Galaxy-devices is er bluetooth 4.0-ondersteuning aanwezig, en de capaciteit van de batterij bedraagt 315mAh (goed voor 1 dag intensief gebruik?). Voorts is er 512 MB ram en een geheugen van 4 GB voorzien.

Eind deze maand zou het toestel wereldwijd in de winkel moeten liggen, voor een prijs die rond de 300 euro zal schommelen (299 dollar).

Overigens heeft ook chipbakker Qualcomm een smartwatch aangekondigd op de IFA-beurs die deze week plaatsvindt in Berlijn. Die zou nog voor het jaareinde op de markt moeten komen. En ook Apple en Google werken aan hun interpretatie van het slimme horloge. Benieuwd wat zij hier tegenover plaatsen.

Nieuw tijdperk

Helemaal duidelijk is alvast dat we in 2013 het tijdperk van de nieuwe draagbare elektronische gadgets betreden: is het geen smartwatch, dan wel een futuristisch ogende bril (denk aan Google Glass).

Dat bedrijven als Apple, Google en Samsung experimenteren met nieuwe productcategorieën hoeft nauwelijks te verbazen. De smartphone- en tabletmarkt raakt immers langzaam maar zeker verzadigd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content