Samsung stoot LCD-poot af en gaat voluit voor OLED

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

’s Werelds grootste televisiebouwer Samsung Electronics gaat voluit voor OLED en trekt zijn verlieslatende LCD-afdeling los van de rest van het bedrijf. Dat maakt de onderneming maandag bekend.

’s Werelds grootste televisiebouwer Samsung Electronics gaat voluit voor OLED en trekt zijn verlieslatende LCD-afdeling los van de rest van het bedrijf. Dat maakt de onderneming maandag bekend. Nu de consument zijn traditionele televisietoestel vervangen heeft door een flatscreen en de concurrentie in ontwikkelingslanden verhevigt door de komst van goedkope toestellen uit China, krijgt de LCD-markt rake klappen.

De wereldwijde verkoop van LCD-schermen zal tegen 2015 zelfs met acht procent krimpen tot 70 miljard euro, zo stelt marktonderzoeker DisplaySearch, terwijl de markt voor OLED-gebaseerde schermen zou moeten groeien tot 15 miljard euro in 2018, goed voor 16 procent van de markt (tegenover 4 procent vandaag).

Sony stapte in december al uit de joint-venture met Samsung voor de productie van LCD-schermen. Die joint venture diende vorig jaar een operationeel verlies van 504 miljoen euro op te tekenen.

De nieuwe LCD-spin-off, die Samsung Display Co Ltd gaat heten, wordt officieel gelanceerd op 1 april. Het moederbedrijf heeft al laten verstaan 500 miljoen euro te willen investeren in de nieuwkomer, ongeveer evenveel dus als het verlies in 2011.

OLED Intussen stapt Samsung langzaam maar zeker over op de organic light-emitting diode (OLED) technologie voor zijn schermen. OLED wordt vandaag vooral gebruikt in high-end smartphones, maar Samsung gaat er van uit dat die technologie LCD op termijn volledig gaat vervangen, ook voor televisieschermen.

Eerder op de maand heeft Samsung Electronics trouwens al laten weten dat het overweegt om Samsung Mobile Display (SMD), een OLED-joint venture met dochterbedrijf Samsung SDI, volledig over te nemen.

Maar omdat een dergelijke transactie behoorlijk kostelijk zou zijn, wordt er nu gefluisterd dat Samsung Electronics zijn verzelfstandigde LCD-afdeling straks zal onderbrengen bij SMD, om op die manier een groter aandeel in de OLED-joint venture te kunnen verwerven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content