Samsung stopt met blokkeren Windows-updates

. © .

Samsung past zijn updatebeleid aan nadat Microsoft ontdekt heeft dat de Koreanen updates voor het besturingssysteem blokkeerden.

Het probleem zit hem bij het bestand Disable_Windowsupdate.exe dat verborgen zit op enkele Samsung-laptops en dat automatische updates van Windows tegenhoudt. Handmatig updaten lukt nog wel.

Het probleem werd ontdekt door Patrick Barker, een ingenieur bij Microsoft, die het vaststelde onder Windows XP, Vista, Windows 7 SP1 en Windows 8 en 8.1. In een blogpost wijst hij er op dat niet updaten je toestel kwetsbaar maakt voor hackers.

Toen Barker Samsung’s klantendienst opbelde over het probleem, kreeg hij opmerkelijk genoeg te horen dat de applicatie er voor zorgt dat sommige standaard stuurprogramma’s niet worden geïnstalleerd, omdat dit er kan voor zorgen dat usb-poorten op Samsung-toestellen niet meer correct werken.

Hoeveel laptops hun updates niet of onvolledig ontvangen is niet bekend. Maar Samsung laat aan Venturebeat weten dat het ‘binnen enkele dagen’ stopt met de praktijk door een extra update uit te sturen.

Windows Update is, zoals de naam aangeeft, het programma waarmee alle updates voor Windows en aanverwante software wordt gedownload en geïnstalleerd. Naast stuurprogramma’s en nieuwe functies verdeelt Windows Update ook veiligheidspatches die de kans op hacking, crashes en malwareinfecties verkleinen. Om die reden ligt een aanpassing die Windows Updates (deels) blokkeren zeer gevoelig bij veiligheidsexperts.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content