Samsung: “Tizen draait straks op alle mogelijke toestellen”

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Samsung koestert grote ambities voor Tizen. Niet alleen moet het nieuwe besturingssysteem dienen als alternatief voor het almachtige Android op smartphones en tablets, ook witgoed en wagens komen in het vizier.

Samsung koestert grote ambities voor Tizen. Niet alleen moet het nieuwe besturingssysteem dienen als alternatief voor het almachtige Android op smartphones en tablets, ook witgoed en wagens komen in het vizier. Het is al langer duidelijk dat Samsung minder afhankelijk wil worden van Google in de lucratieve smartphone- en tabletmarkt. Mede daarom zijn de verwachtingen bij de Koreaanse technologiegigant rond Tizen zo hooggespannen. Tizen is een nieuw en ‘open’ besturingssysteem dat ontwikkeld werd in samenwerking met onder meer Intel.

Tijdens een interview met de collega’s van CNET Korea benadrukte de baas van de mobiele afdeling van Samsung J.K. Shin nogmaals dat Tizen méér is dan een hobbyproject en een bescheiden alternatief voor Android. De man gaat er van uit dat het OS straks op alle mogelijke toestellen zal draaien, tot wagens toe.

“Er zijn vele kruisbestuivingen mogelijk, niet enkel tussen it-gadgets zoals smartphones, tablets en camera’s, maar ook tussen verschillende industrieën zoals de auto-, bio- en zelfs de bankensector”, klonk het. “Samsung kan het verschil maken in dergelijke kruisbestuivingen omdat we zo veel onderdelen en afgewerkte producten afleveren.”

Hoewel Tizen al werd voorgesteld op het Mobile World Congres in Barcelona, is de lancering van de eerste telefoon uitgesteld voor het einde van het jaar. Eén en ander voedde even de speculaties dat het OS op een zijspoor was beland, maar Shin veegt die geruchten van tafel.

“Voor Samsung blijft Tizen een topprioriteit. We beschouwen het als een sleutelsysteem naast Android én Windows Phone.”

Overigens vertelde een persoon dicht bij Intel nog aan CNET Korea dat Tizen niet enkel zeer geschikt is voor de autosector, maar ook erg welkom wegens de nood aan differentiatie tussen de verschillende autoconstructeurs. Tegelijk klonk het dat Tizen pas ten vroegste in 2015 in een auto zou terechtkomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content