Samsung vergroot kloof met Apple op mobieltjesmarkt

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Hoewel de mobiele telefoonverkoop daalde in het derde kwartaal ziet analistenkantoor Gartner positieve tekenen voor de sector. Samsung is momenteel ongenaakbaar.

Hoewel de mobiele telefoonverkoop daalde in het derde kwartaal ziet analistenkantoor Gartner positieve tekenen voor de sector. Samsung is momenteel ongenaakbaar.

In het voorbije kwartaal gingen zo’n 428 miljoen mobiele telefoons over de toonbank, 3,1 procent minder dan een jaar eerder. Smartphones staan voor 39,6 procent van die verkoop, maar groeiden jaar-op-jaar wel met maar liefst 46,9 procent. Gartner denkt dat de krimp van de markt nu wel stilaan achter de rug is, omdat de vraag opnieuw lijkt aan te trekken, zowel in de groeimarkten als in de mature regio’s.

Samsung is wereldwijd koploper, met 97,9 miljoen verkochte telefoons, 18,6 procent meer dan vorig jaar. Daarmee haalt het bedrijf een aandeel van 22,9 procent. Nokia staat op plaats 2, met 19,2 procent van de markt, een stevige daling tegenover een jaar geleden. Op verre afstand volgt Apple met 5,5 procent. De kloof tussen Samsung en Apple is zelfs nog groter geworden.

Het plaatje is nochtans helemaal verschillend als je naar het sterk groeiende segment van de smartphones kijkt. Samsung en Apple controleren daar met elk ongeveer 46,5 procent van de markt. De overige leveranciers moeten het stellen met de kruimels. Nokia, dat naar plaats 7 zakt, doet het daar momenteel zelfs met de kruimels van de kruimels.

De strijd van de besturingssystemen wordt momenteel beslecht in het absolute voordeel van Android, dat 72,4 procent van de markt inpalmt. Vorig jaar was dat nog 52,5 procent. iOS van Apple haalt nu 13,9 procent, minder dan de 15,5 procent van een jaar eerder. Microsoft is licht gestegen van 1,5 procent vorig jaar naar 2,4 procent dit jaar. Benieuwd wat de eindejaarsverkoop in die lijstjes zal veranderen…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content