Samsung zet zwaar in op het internet der dingen

Internet of things © -
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Geconnecteerde camera’s, wasmachines die je kan bedienen via je smartphone en apps waarmee je je wagen bestuurt: Samsung zet volop in op het internet der dingen.

Tegen 2020 moet de internet of things-markt volgens de Europese Commissie goed zijn voor 1 triljoen euro, dat is ook Samsung niet ontgaan. In de komende vijf jaar zal het bedrijf dan ook volop inzetten op IoT, zoals bleek op de druk bijgewoonde persconferentie op de IFA-beurs in Berlijn.

Eén van de nieuwigheden die de Koreanen voorstellen in de Duitse hoofdstad is een vernieuwde, kleinere en snellere versie van de SmartThings Hub, een toestelletje waar je tal van sensoren, camera’s en SmartThings-ready accessoires aan kan linken, met de bedoeling je thuisomgeving te automatiseren, en het mogelijk te maken ze te monitoren en managen van op afstand.

Straks moeten (compatibele) broodroosters, sloten, verlichtingselementen en wasmachines met elkaar kunnen praten via die hub, en hoewel dat vandaag nog niet helemaal het geval is, evolueren we wel in die richting. De SmartThings Monitor app kan met behulp van ‘connected’ camera’s en sensoren bijvoorbeeld je huis in het oog houden, en zal de lichten aanzetten en beelden beginnen te schieten wanneer er een inbreker gedetecteerd wordt. De toepassing waarschuwt je ook wanneer er een bedenkelijk geurtje uit de oven komt, zodat je met een gerust hart iets anders kan gaan doen wanneer je een kalkoen moet laten garen.

Intussen zijn er al meer dan 200 toestellen van fabrikanten als Bose, Philips, Honneywell, Yale en vele andere compatibel met de SmartThings Hub, en dankzij de open API kunnen derde partijen naar hartenlust nieuwe features en nieuwe smarthome-toestellen toevoegen.

In Berlijn vertelde Samsung ook dat het binnen de komende vijf jaar al zijn toestellen IoT-ready wil maken, zodat ze allemaal gelinkt kunnen worden aan de centrale Hub van SmartThings. Even ter herinnering: Samsung kocht de Amerikaanse IoT-specialist ruim een jaar geleden, om een sterkere vuist te kunnen maken op de ontluikende IoT-markt.

Want uiteraard is Samsung niet het enige bedrijf dat zich op deze markt begeeft. Apple lanceerde zijn HomeKit-systeem al een jaar geleden, en verwacht wordt dat het bedrijf de mogelijkheden er van nog flink gaat uitbreiden wanneer iOS 9 straks gelanceerd wordt. Ook Google heeft met Project Brillo intussen een IoT-platform gelanceerd op basis van Android, als aanvulling op de geconnecteerde producten uit de NEST-catalogus van het bedrijf.

Car mode for Galaxy

Wat ook duidelijk werd in Berlijn, is dat de visie van Samsung op het internet der dingen zich niet beperkt tot de thuisomgeving alleen. Zo mocht vp Mobile Jean Daniel Ayme de ‘Car Mode for Galaxy’-app komen voorstellen, een applicatie die de toepassingen van je Galaxy-telefoon via Mirrorlink zichtbaar maakt op het ingebouwde display van je wagen (denk aan CarPlay van Apple).

In partnership met Volkswagen werd er ook een toepassing voor de nieuwe smartwatch Gear S2 van Samsung in elkaar gestoken, waarmee je je wagen kan bedienen van op de pols. En de nieuwste generatie printers van de Koreanen draaien zowaar op Android, en kunnen dus ook van op mobieltjes en tablets bediend worden.

Het Internet der dingen staat natuurlijk nog maar in de kinderschoenen, en de overdaad aan standaarden en IoT-consortia vertragen een echte doorbraak. Maar stilaan en langzaamaan beginnen sommige van de puzzelstukjes wel in elkaar te vallen. Het beloven nog vijf boeiende jaren te worden die voor ons liggen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content