Samsungs Tizen draait ook Android-apps

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Tizen zal ook Android-apps kunnen draaien. Het nieuwe mobiele besturingssysteem van Samsung en Intel wordt allicht boven de doopvont gehouden tijdens het Mobile World Congres in Barcelona.

Tizen zal ook Android-apps kunnen draaien. Het nieuwe mobiele besturingssysteem van Samsung en Intel wordt allicht boven de doopvont gehouden tijdens het Mobile World Congres in Barcelona.

Als het de beschikbaarheid van apps is die een (mobiel) besturingssysteem maakt of kraakt, dan zou Tizen wel eens sterker dan verwacht uit de startblokken kunnen schieten. Het Amerikaanse technologiebedrijf Open Mobile is momenteel immers een ‘applicatieschil’ voor Tizen aan het bouwen waardoor de nieuwkomer ook Android-apps kan draaien.

“In eerste instantie zullen er tienduizenden Android-apps kunnen gebruikt worden op Tizen-toestellen”, vertelde product management directeur Howie Hecht van Open Mobile aan het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift MIT Technology Review, “later zullen er dat allicht honderdduizenden worden.”

Volgens de man gaat Samsung meteen na de lancering van Tizen ook een Tizen app store openen, waarin sowieso al een 6.000-tal nieuwe Tizen-apps zullen zitten. De voorbije maanden werden er immers overal in de wereld wedstrijden georganiseerd voor ontwikkelaars om Tizen apps te bouwen.

Hoe dan ook besefte het consortium rond Samsung dat enkele duizenden apps niet zouden volstaan om te concurreren met Android. En daarom gingen de Koreanen aankloppen bij Open Mobile, dat technologie in huis heeft die het mogelijk maakt om Android-apps te laten draaien op andere platformen.

Delicaat

Samsung hoopt zijn klanten met Tizen een uniforme ervaring te kunnen bieden over al zijn toestellen heen, of dat nu smartphones, tablets, platformen in de wagen zijn of televisies. Maar Samsung is natuurlijk ook de belangrijkste producent van Android-smartphones in de wereld.

Als Tizen op termijn een geloofwaardig alternatief wordt voor Android, dan zou dat de relaties met Google helemaal kunnen verzuren. Want Tizen zou mobiele gebruikers weg kunnen houden van de bekende Google-diensten, waardoor het bedrijf van Larry Page minder data kan verzamelen, en dus minder reclame kan verkopen.

Google en Samsung hebben onlangs nog wel een verregaand samenwerkingsakkoord ondertekend (i.v.m. het gebruik van elkaars patenten en intellectuele eigendom), en Samsung haast zich keer op keer om te benadrukken dat de relaties met Google heilig zijn, maar hoe dan ook betekent de lancering van Tizen sowieso toch een keerpunt.

Tizen is een verderzetting van het geschrapte MeeGo-platform van Nokia, en wordt ontwikkeld door een consortium van een twintigtal bedrijven rond Samsung en Intel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content