SAP belijdt geloof in open source

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

SAP heeft z’n engagement rond open source ontwikkeling bevestigd: niet alleen om er toe bij te dragen, maar ook om er voordeel uit te halen.

SAP heeft z’n engagement rond open source ontwikkeling bevestigd: niet alleen om er toe bij te dragen, maar ook om er voordeel uit te halen.

Dat gebeurde tijdens de gebruikersconferentie van SAP in Wenen, TechEd 2009. “De voorbije maanden hebben wij onze bijdragen aan de open source gemeenschap nogmaals gevoelig aangezwengeld, evenals onze ‘consumptie’ van ontwikkelingen die daaruit afkomstig zijn. En dat zal blijven duren. Om drie redenen”, klinkt het bij SAP.

Die redenen zijn ten eerste: de wil om de ontwikkelkosten te optimaliseren (lees: in te perken). Dat door de verworvenheden en resources van die community volop te gebruiken. Ten tweede: de wil om nieuwe geloofwaardigheid te geven aan de productstrategie. “Als wij geloofwaardig willen zijn in onze opzet (lifecycle management, master data management, organisatie van processen), binnen een context waarin SAP noodgedwongen met andere omgevingen moet samenwerken, moeten wij steunen op open standaarden en componenten.” Ten derde: het op poten zetten van een nieuw businessmodel en de creatie van nieuwe omzet. Want, SAP is ervan overtuigd dat open source kan helpen geld te verdienen. Het wijst nogal schaamteloos naar het feit dat Red Hat z’n omzet en winst in het voorbije kwartaal zag groeien terwijl die van Oracle achteruitging (Al wees Oracle er onlangs op zijn eigen hoogmis dan weer op dat het op vlak van applicaties vooruitgegaan is, terwijl SAP 19 procent zakte…)

De geloofsbelijdenis van SAP rond open source vertaalt zich in een versterking van de bijdrage in Apache Software Foundation. SAP zegt te willen deelnemen aan diverse projecten, waaronder Maven, VXQuery, Tomcat, OpenEJB en ActiveMQ/ dat zijn allemaal producten en technologieën die het bedrijf wil gebruiken in de toekomstige versies van de eigen Netweaver Application Server.

Ook bij Eclipse valt er een vergelijkbaar schema te noteren. SAP draagt daar bij aan de projecten Eclipse Git Team Provider (EGit), Eclipse Modeling Project (EMP), Eclipse Platform, Mylyn, Eclipse PDE API Tools en Equinox.

Marge Breya, vice-president en algemeen directrice van de Intelligent Platform & Netweaver Group, belooft dat ook nog andere bijdragen zullen volgen. De bibliotheek van visualisatietools (vooral voor BI-omgevingen) zal opgesteld worden voor participatie van de community. Eenzelfde openheid komt er bij lifecycle management.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content