SAP blijft Belgische CRM- en ERP-markt domineren

© DN
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

SAP is en blijft koning van de Belgische CRM- en ERP-markt. Enkel in het kmo-segment en in de publieke sector steekt Microsoft de Duitse leverancier de loef af.

SAP voert net als vorig jaar het klassement aan van de meest gebruikte CRM-leveranciers in ons land (47%). Microsoft (23%) en Salesforce (20%) volgen op geruime afstand. In ERP staat SAP al sinds 2010 onafgebroken bovenaan. Dit jaar klokt SAP af op 48,4% van de markt. Ook hier staat Microsoft op de tweede plaats (19,7%). Op de derde plaats staat met 13% alles wat valt onder de noemer ‘maatwerk’, gevolgd door Oracle met nog 6%. Dat blijkt uit een analyse van Computer Profile in opdracht van Data News onder 3.774 Belgische bedrijven met meer dan 50 medewerkers.

SAP blijft Belgische CRM- en ERP-markt domineren

Minder maatwerk, meer cloud

In CRM valt op dat de ‘custom build’ oplossingen – oftewel het werk op maat van de klant – stelselmatig blijft teruglopen. In 2010 was dit nog 27,5% van de markt, nu is dit nog slechts 9,1%. Het lijkt er op dat de Belgische klant niet alleen voor meer standaardpakketten kiest, maar die dan ook meer en meer wil laten hosten en/of in de cloud plaatsen. Sinds 2012 steeg het gebruik van de cloud voor CRM-toepassingen van 10 tot 24% en van 7% tot 18% voor hosting. Het merendeel van de bedrijven (37%) geeft er de voorkeur aan om de CRM-oplossing remote te laten draaien. Het op de locatie zelf draaien van de CRM-toepassing blijft dalen: van 49% in 2012 naar 32% in 2018.

SAP blijft Belgische CRM- en ERP-markt domineren

Nederlanders meer vertrouwen in externe partijen

In de ERP-markt zien we een soortgelijk scenario, maar dan minder uitgesproken. Sinds 2012 daalt ook hier het aantal ERP-oplossingen die lokaal bij de klant draaien. Hoewel de meeste bedrijven de ERP-software nog altijd lokaal houden (46%), is dit toch een duidelijke vermindering sinds 2012 waar er nog sprake was van 60%. Het aantal bedrijven dat zijn ERP-software remote draait bij een zusterbedrijf of in een andere locatie in binnen- of buitenland, blijft al sinds 2012 hangen op ongeveer 40%. Opmerkelijk: bij onze Noorderburen waar Computer Profile deze analyse ook elk jaar uitvoert, is dit nog maar 27%. En zeker zo opmerkelijk: Nederlanders tonen een groter vertrouwen in externe partijen voor het onderbrengen van hun ERP-systeem. 29% van de Nederlandse bedrijven werkt samen met een hostingpartner voor de ERP-oplossing. In ons land is dat nog maar 16% van de bedrijven. Het aantal bedrijven dat een ERP-oplossing helemaal in de cloud draait blijft ook beperkt: slechts 4% van de Belgische bedrijven, maar ook in Nederland is dat maar 9%.

SAP blijft Belgische CRM- en ERP-markt domineren

1 op de 3 bedrijven heeft CRM-software

Over alle sectoren heen maakt gemiddeld 30% van de bedrijven gebruik van een CRM-oplossing. Overheid en gezondheid scoren maar matig, al brengt Computer Profile zelf de nodige nuances aan: software als leerlingvolgsystemen, leerlingadministratiesystemen of software om de administratie van burgers te regelen wordt door Computer Profile namelijk niét als een CRM-oplossing beschouwd. In ICT en in de utilities-sector is CRM duidelijk gemeengoed – en dat hoeft niet te verbazen. Wholesale en retail maken ook veel gebruik van CRM, en wat opvalt is de sterke groei in manufacturing.

SAP blijft Belgische CRM- en ERP-markt domineren
SAP blijft Belgische CRM- en ERP-markt domineren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content