SAP-overstap UZ Brussel laat op zich wachten

© Belga
Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Het universitair ziekenhuis van Brussel meldde een jaar geleden dat het op 1 januari 2013 zou overstappen op SAP in de cloud voor het beheer van de logistiek, administratie en financiën. Maar dat project heeft minstens een half jaar extra tijd nodig.

Het universitair ziekenhuis van Brussel meldde een jaar geleden dat het op 1 januari 2013 zou overstappen op SAP in de cloud voor het beheer van de logistiek, administratie en financiën. Maar dat project heeft minstens een half jaar extra tijd nodig.

Partezis, tegenwoordig onderdeel van de xperthis-groep, werd vorig jaar geselecteerd uit een shortlist van 4 bedrijven. De opdracht? De implementatie van een erp-systeem, dat de bestaande logistieke, administratieve en boekhoudkundige systemen moest vervangen, omdat ze verouderd en/of slecht geïntegreerd waren. “Daarom zijn we op zoek gegaan naar standaard erp-software waarin al die processen geïntegreerd zijn”, klonk het toen. Partezis stelde een cloudversie van SAP voor. Het bedrijf kon ook instaan voor de integratie met het Klinisch Werkstation van het UZ Brussel. Het plan was om op 1 januari 2013 live te gaan met het nieuwe erp-pakket.

Nu, een jaar later, blijkt dat de deadline onmogelijk te halen valt. Cio Rudi Van de Velde spreekt nu van midden 2013. “Blijkbaar hebben wij als universitair ziekenhuis toch heel wat meer en andere eisen dan traditionele ziekenhuizen”, klinkt zijn analyse. “Onder meer voor de integratie van het Klinisch Werkstation was toch wel wat extra ontwikkeling nodig.” Van de Velde geeft wel aan dat de opleiding van de gebruikers en het veranderingsbeheer, waarvoor Partezis zich overigens vorig jaar ook expliciet had geëngageerd, intussen al gestart zijn.

Het oorspronkelijke contract was goed voor 829.000 euro, de jaarlijkse som voor het gebruik van een cloudpakket niet meegerekend. Met de extra ontwikkelingen, change requests en migratie meegerekend, zal het project bij de oplevering echter dicht tegen de 1 miljoen euro aanschurken. De niet nader gespecifieerde ‘kostenvoordelen’ waarover Partezis vorig jaar sprak, zullen zich dus vermoedelijk iets later dan verhoopt doen voelen bij het UZ Brussel.

Het UZ Brussel is overigens niet het eerste universitaire ziekenhuis dat ooit vertraging heeft opgelopen bij een SAP-project. Ook UZ Gent heeft niet altijd even rustige SAP-watertjes doorzwommen, zo berichtten we vorig jaar in deze rubriek, al lijkt dat project in samenwerking met Accenture nu wel op zijn pootjes te zijn terechtgekomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content