SAP pakt voor eerst meer dan 50% van Belgische ERP-markt

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

SAP domineert al jaren de Belgische ERP-markt, maar weet dit jaar voor het eerst meer dan de helft (50,3%) van de markt voor zich te winnen. Ook op het gebied van CRM-software is SAP koploper, maar Salesforce groeit harder. Dit blijkt uit een marktanalyse van Smart Profile in opdracht van Data News.

SAP voert al sinds 2010 de ERP-ranglijst in België aan en weet dit jaar met 50,3% marktaandeel meer dan de helft van de Belgische markt aan zich te binden, op basis van de bijna 3.000 Belgische bedrijven met meer dan vijftig medewerkers die meewerkten aan het onderzoek. De voorsprong op nummer 2, Microsoft, is bovendien erg groot: een verschil van 28,7 procentpunt. De derde plaats wordt ingenomen door de op maat gemaakte ERP-applicaties (12,9%), gevolgd door Oracle (5,1%) en KPD (3,7%) die beide licht verliezen ten opzichte van een soortgelijk onderzoek vorig jaar.

Top-5 ERP-leveranciers per marktsegment
Top-5 ERP-leveranciers per marktsegment© Smart Profile

De dominantie van SAP valt op in verschillende marktsegmenten. Vooral bij multinationals (75,9%) en de grote nationale bedrijven (46,4%) is SAP de populairste keuze: het historische doelsegment van de softwareleverancier. Bij middelgrote bedrijven moet SAP wel Microsoft voor laten gaan met 32% van de markt tegen 23% voor SAP.

Salesforce haalt Microsoft in op CRM-markt

Ook op het gebied van CRM-oplossingen pakt SAP het grootste marktaandeel: 49%. Dat is een stijging van 1,7 procentpunt ten opzichte van vorig jaar. Gedoodverfde nummer twee, Microsoft, moet echter zijn plaats afstaan aan Salesforce. Die laatste groeide met 2,6 procentpunt naar een aandeel van 22,3%, waar Microsoft nu nog maar een aandeel van 20,1% heeft (in 2018 was dit nog 22,1%).

Top-5 CRM-softwareleveranciers per marktsegment
Top-5 CRM-softwareleveranciers per marktsegment© Smart Profile

Niet geheel onverwacht is SAP vooral in het bedrijfsleven populair: bijna 60% van de multinationals gebruikt CRM-toepassingen van SAP. Ook in het segment van Belgische bedrijven met 250 tot 2.500 medewerkers en kleinere bedrijven met 50 tot 250 medewerkers is SAP favoriet. Het grootste aandeel van Salesforce vinden we in het segment multinationals, waar het met 35,2% ondertussen op de tweede plaats prijkt.

Meer remote ERP

Waar in 2011 nog 0,7% koos voor het onderbrengen van het ERP-systeem bij een hosting partner, is dit toegenomen tot 20,2% in 2019. Het aantal bedrijven dat de ERP-software remote draait bij een zuster- of moederlocatie in België of het buitenland is met een percentage van 42,4% echter het grootst. Het is voor het eerst dat dit percentage hoger ligt dan het aantal bedrijven dat ervoor kiest de ERP-software lokaal te houden. De daling in on premise ERP-oplossingen is een trend die sinds 2012 is ingezet. Slechts 3% van de Belgische organisaties heeft het ERP-systeem in de cloud draaien. Een opvallend verschil met de Nederlandse markt, waar dit 17,6% is

ERP-penetratie uitgesplitst naar sector
ERP-penetratie uitgesplitst naar sector© Smart Profile

CRM vaker in de cloud

Voor CRM-systemen is het remote draaien van de oplossing al jarenlang de meest voorkomende methode. Ook hier is de daling in on premise een duidelijk zichtbare trend. De cloud is in België voor CRM ook een stuk populairder dan voor ERP zo blijkt. 28,9% van de Belgische bedrijven heeft de CRM-oplossing in de cloud draaien. Dit is echter nog steeds niet zo populair als in Nederland, waar 38,3% van de CRM-oplossingen vanuit de cloud gebruikt wordt. Vooral multinationals geven de voorkeur aan de cloud. Bij nationale en middelgrote ondernemingen is dit percentage lager en draait het merendeel de CRM-software, net als de ERP-oplossing, lokaal.

CRM-penetratie uitgesplitst per sector
CRM-penetratie uitgesplitst per sector© Smart Profile

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content