Schaalbaar geheugen bij nieuwe eX5-servers van IBM

IBM heeft op CeBIT een nieuwe generatie x86 servers voorgesteld met uitbreidbaar geheugen. De flexibele architectuur van de servers zou nodig zijn om tegemoet te kunnen komen aan de vereisten van gevirtualiseerde datacenters.

IBM heeft op CeBIT een nieuwe generatie x86 servers voorgesteld met uitbreidbaar geheugen. De flexibele architectuur van de servers zou nodig zijn om tegemoet te kunnen komen aan de vereisten van gevirtualiseerde datacenters.

Het nieuwe x86 platform wordt geïntegreerd in de eX5-servers, die draaien op de acht kernen tellende Nehalem-EX chips van Intel. De eX5-reeks is een mooie illustratie van wat Gartner ‘fabric based servers’ noemt, waarbij het geheugen een flinke boost krijgt, zonder dat er nieuwe machines moeten aangekocht worden.

“De voorbije 30 jaar waren x86-servers gebaseerd op een architectuur waarbij het geheugen fysiek aan de processor verbonden was”, zegt Tom Bradicich van IBM. “Dat concept is intussen vreselijk achterhaald, en zorgt er voor dat de capaciteit van servers niet ten volle benut wordt. We hebben drie jaar gewerkt aan het loskoppelen van geheugen en microprocessor. Maar het resultaat mag er zijn: de alsmaar stijgende kosten in datacenters kunnen eindelijk in toom worden gehouden.”

De eX5-servers worden eind maart in de markt gezet, in blade en rackmount configuratie (met twee of vier sockets). Naast de Intel-architectuur heeft IBM zelf een ‘unieke siliciuminnovatie’ ontwikkeld die de latency tussen geheugen en processor nog flink verkleint. Naar eigen zeggen zouden de nieuwe servers de databaseprestaties met factor 30 verbeteren, en zouden de kosten voor opslag en energie drastisch naar omlaag kunnen.

Analist Gordon Haff van Illuminata wist te vertellen dat IBM’s nieuwe geheugenconcept interessant kan zijn voor klanten die hun infrastructuur virtualiseren. “Geheugen is van het allergrootste belang bij virtualisatie, omdat je keer op keer ziet dat virtuele servers het geheugen al opgebruikt hebben nog voor de limieten van de processors bereikt zijn.”

Geheugenconcepten

IBM is erg snel met het aankondigen van zijn nieuwe servers. Intel stelt pas eind maart zijn nieuwe Nehalem-EX chipsets voor. Maar IBM zal niet de enige vendor zijn die inspeelt op de geheugenbehoeften van gevirtualiseerde datacenters.

“Het unified computing system van Cisco maakt al gebruik van ‘extended memory’-technologie”, aldus nog Haff, “en eens de Nehalem-processoren gelanceerd zijn, zullen heel wat andere technologiebedrijven volgen met nieuwe geheugenconcepten.”

Big Blue hoopt met de eX5-reeks een straatlengte voorsprong te nemen op HP in de x86 markt. Klanten kunnen tot 32 geheugenmodules (DIMM’s) per socket toevoegen, en verschillende terabytes flashgeheugen om de I/O communicatie te verbeteren.

Hoewel IBM nog geen prijzen meedeelde in Hannover, stelt Gartner dat ‘fabric based servers’ heel wat duurder zullen zijn dan de traditionele x86 machines. IBM maakt zich dan weer sterk dat de eX5-reeks bedrijven in staat zal stellen om met minder systemen te kunnen werken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content