Schaarste op markt voor geheugenchips

De voorraad DRAMs en NAND flash geheugen droogt op, zo blijkt uit een rapport van Lazard Capital Markets. Er is sprake van schaarste op de markt.

De voorraad DRAMs en NAND flash geheugen droogt op, zo blijkt uit een rapport van Lazard Capital Markets. Er is sprake van schaarste op de markt.

Niet zo lang geleden konden de chipsproducenten hun waar zelfs aan de straatstenen niet meer kwijt, maar nu de markt langzaamaan heropleeft, zouden er op verschillende plaatsen tekorten zijn in de supply chain.

“Zeker wat de dynamische geheugenchips betreft (DRAMSs) is er schaarste”, zegt analist Daniel Amir van Lazard Capital Markets. “Terwijl de vraag van pc- en serverfabrikanten juist flink toeneemt.”

Door de grote vraag en het beperkte aanbod ziet Amir de prijs van DDR-3 geheugens in de komende weken stijgen met vijf tot tien procent.

Eenzelfde verhaal bij de flash-geheugens. “Volgens onze bronnen zou SanDisk zelfs geen losse geheugenchips meer verkopen aan tweederangs kaartproducenten”, klinkt het. “De zelf geassembleerde geheugenkaarten krijgen voorrang.”

Ook Samsung en Toshiba zouden enkel nog chips leveren aan een select kransje van geprefereerde klanten omdat de voorraden in snel tempo slinken. En ook de iPad zet de markt onder druk. Dat toestel van Apple zit volgestouwd met NAND flash chips, en Apple zal zijn voorraden snel willen aanvullen.

“Omdat naast Apple ook andere fabrikanten met dergelijke toestellen zullen komen, zal de vraag naar NAND-geheugen nog flink toenemen, waardoor de schaarste allicht nog acuter wordt”, stelt Gartner in een reactie.

Partner Content