Schadelijke adware teruggevonden in zaklamp-apps

© Getty Images/iStockphoto

Google heeft 22 apps uit de Play Store verwijderd. Er zat malware in verstopt die gebruikers verplicht om advertenties te bekijken.

Volgens cyberbeveiliger Check Point waart een nieuw type adware rond op Google Play. De code, die ‘LightsOut’wordt genoemd, zat verborgen in 22 verschillende zaklamp- en utility-apps, en werd 1,5 miljoen tot 7,5 miljoen keer mee gedownload. Het doel? Omzet genereren uit illegale advertenties voor de malware-bouwers, ten koste van nietsvermoedende gebruikers.

Het verdachte script maakt het voor gebruikers onmogelijk om de advertenties uit te schakelen. In vele apps verbergt het ook zijn eigen icoon om te vermijden dat gebruikers het zouden proberen te verwijderen. “Dit is een louter kwaadwillige activiteit, aangezien het als enige doel heeft om de gebruiker te slim af te zijn”, schrijft Check Point.

De malware had ingrijpende gevolgen voor wie ze downloadde. Sommigen werden verplicht om advertenties te openen vooraleer ze oproepen konden beantwoorden of andere activiteiten konden uitvoeren op hun toestel. Eén gebruiker meldde zelfs dat de kwalijke activiteit bleef duren, zelfs nadat hij de ‘ad-free’ versie van de app had aangekocht, waardoor het misbruik nog naar een niveau hoger werd getild.

Check Point waarschuwde Google over deze kwaadwillige apps, waarna het bedrijf ze verwijderde uit de Play Store. Recente smartphones hebben tegenwoordig allemaal een zaklamp-functie standaard ingebouwd, dus in de toekomst zal het voor niemand nog nodig zijn om dergelijke apps te downloaden.

Het is de eerste melding dit jaar over malware in Android-apps, maar het zal wellicht niet de laatste zijn. Dat Android het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld is, begint zo zijn gevolgen te hebben. Vorig jaar moest Google ook meermaals malware van de Play Store halen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content