Scheurt Belgacom broek aan OnLive?

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Volgens Amerikaanse media zijn alle aandeelhouders van online gamingdienst OnLive hun centen kwijt. Belgacom incluis dus. OnLive biedt online games aan. Het bedrijf had heel wat grote investeerders aan boord gehaald, waaronder Warners Bros., HTC, AT&T, BT, Autodesk en Maverick Capital. En Belgacom natuurlijk, dat in 2010 een aandeel van 2,6 procent in het bedrijf nam. Nu blijkt OnLive in financiële moeilijkheden te zijn gekomen en heeft de firma een ingewikkelde constructie opgezet om de activiteiten te kunnen verderzetten. Er werd een nieuw bedrijf opgericht dat onder dezelfde naam blijft opereren. Maar de aandelen van het vorige bedrijf werden niet overgenomen.

Volgens Amerikaanse media zijn alle aandeelhouders van online gamingdienst OnLive hun centen kwijt. Belgacom incluis dus.

OnLive biedt online games aan. Het bedrijf had heel wat grote investeerders aan boord gehaald, waaronder Warners Bros., HTC, AT&T, BT, Autodesk en Maverick Capital. En Belgacom natuurlijk, dat in 2010 een aandeel van 2,6 procent in het bedrijf nam. Nu blijkt OnLive in financiële moeilijkheden te zijn gekomen en heeft de firma een ingewikkelde constructie opgezet om de activiteiten te kunnen verderzetten. Er werd een nieuw bedrijf opgericht dat onder dezelfde naam blijft opereren. Maar de aandelen van het vorige bedrijf werden niet overgenomen. Lees: alle vorige investeerders zijn hun aandelen en hun centen kwijt. Ook het personeel van OnLive staat op straat, maar de helft van de werknemers krijgt wel een nieuw contract aangeboden in het nieuwe bedrijf. De andere helft zou in de mate van het mogelijke nog consultancyopdrachten kunnen doen bij het bedrijf, in ruil voor opties.

HTC, dat ook investeerde in OnLive, meldde al dat het 40 miljoen dollar verlies inboekt op zijn investering. Alle nu beschikbare gegevens wijzen erop dat ook Belgacom naar zijn centen kan fluiten. Over hoeveel geld het gaat, is niet geheel duidelijk. Het telecombedrijf betaalde in 2010 7,5 dollar per aandeel, maar het meldde nooit hoeveel aandelen het kocht. Wat geweten is, is dat de gezamenlijke investering in OnLive, het Belgische in3Depth en het Israëlische Jinni 25 miljoen euro bedroeg. De kans dat Belgacom ettelijke miljoenen euro’s kwijt is, is dus reëel.

Ook is het niet geheel duidelijk hoe het verder moet Belgacoms pas gelanceerde OnLive-aanbod. Immers, dat draait vandaag op Belgacom-servers in het datacenter in Evere, een dienst waarvoor OnLive overigens Belgacom moet betalen.

Ook bij Belgacom is het klaarblijkelijk nog zoeken naar wat de gevolgen zijn van dat débacle. De communicatiedienst wist intern zelf nog geen antwoord op die vragen te verkrijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content