Schmidt: Android en Chrome OS blijven gescheiden

Google is niet van plan om besturingssystemen Android en Chrome OS samen te gooien nu beiden onder leiding van Sundar Pichai vallen.

Eric Schmidt heeft gereageerd op de hamvraag die is ontstaan nadat Pichai naast Chrome OS ook Android onder zijn hoede kreeg. Op een conferentie in Inda zei hij dat beide systemen apart blijven bestaan.

Een week geleden maakte Google bekend dat Andy Rubin, de jarenlange bezieler van Android, een stap opzij doet. Dat de topman van Chrome OS zijn functie er bijneemt deed velen speculeren dat Chrome OS en Android op termijn één besturingssysteem zullen vormen. Dat is dus niet het geval. Al zegt Schmidt wel dat er op termijn meer overeenkomsten zullen komen.

Verschillende producten

Hoewel het logisch lijkt, hebben beide systemen hun bestaansredenen. Zo focust Android op tablets en smartphones (en in de marge op tv’s en een aantal nicheproducten). Chrome OS is er eerder voor laptops, beter bekend als de Chromebooks.

Beide zijn heel fel gefocust op de cloud, maar het zijn wel andere systemen. Net zoals OS X en iOS, of Windows en Windows Phone op elkaar lijken, maar hun eigen speelterrein hebben. Chrome OS valt overigens niet te verwarren met Chrome. Die laatste is de browser van Google.

Schmidt ontkent op dezelfde conferentie ook dat hij van plan is om te vertrekken bij de advertentiegigant. Daarover ontstonden speculaties nadat Schmidt begin februari bekendmaakte dat hij 42 procent van zijn aandelen in Google zou verkopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content