Schneider Electric introduceert EcoBlade voor opslag van groene energie

© EcoBlade

Schneider Electric introduceert met de EcoBlade een schaalbaar systeem voor het opslaan van groene energie. Het systeem maakt het mogelijk duurzame energie op te slaan als sprake er is van een overschot, zodat deze energie op een later moment beschikbaar kan worden gesteld.

Tot nu waren duurzame alternatieven als zonne- en windenergie lastig te integreren in elektriciteitsnetwerken. Het opgewekte vermogen op een specifiek tijdstip komt immers niet per se overeen met de vraag op dat moment.

Om stroomstoringen te voorkomen bij te weinig elektriciteitsaanbod, zetten gebruikers dure en inefficiënte back-up-systemen in. Denk bijvoorbeeld aan generatoren die werken op fossiele brandstoffen. Dat zijn oplossingen die organisaties veelal inzetten bij serverparken en ziekenhuizen.

Schneider Electric biedt met de EcoBlade een alternatief. Het betreft een systeem dat op een schaalbare manier energie opslaat. Op het moment dat de vraag naar elektriciteit groter is dan hetgeen wordt opgewekt, stelt EcoBlade de opgewekte energie weer ter beschikking. Het verplaatst zo de duurzame energie als het ware in de tijd.

Het energieopslagsysteem werkt op basis van Li-on-batterijen. Het bestaat uit blades ter grootte van een 30-inch flatscreentelevisie, met een gewicht van minder dan 25kg. Iedere blade bevat een slimme geconnecteerde batterijmodule en is stand alone inzetbaar.

Consumenten die hun woning hebben voorzien van zonnepanelen kunnen de blades inzetten voor de opslag van de energieoverschotten van zonnepanelen. De opgeslagen energie is vervolgens bruikbaar voor eigen consumptie of voor verkoop aan het microgrid.

De blades zijn daarnaast inzetbaar in racks die gekoppeld zijn aan elektriciteitsnetwerken, datacenters, gebouwen of secundaire elektrische energiestations die een grote opslagbehoefte kennen. Ze kunnen worden geïntegreerd in containers. Het resultaat hiervan is dat gebruikers worden voorzien van een vermogen van vele megawattuur (mWh) en complementaire energiebeheerdiensten voor het gehele elektriciteitsnetwerk.Integratie met StruxureWare

Het EcoBlade-systeem is volgens Schneider Electric snel in gebruik te nemen en onderhoudsvriendelijk. Gebruikers kunnen EcoBlade integreren in de oplossingen die Schneider Electric heeft ontwikkeld op het gebied van elektriciteit. Denk hierbij met name aan de Struxureware software suite van cloudgebaseerde servicemodules.

StruxureWare verzamelt en beheert operationele data en gegevens over het weer. De software is gericht op de energieprestaties over de gehele keten: van het opwekken van energie door onder meer zonnepanelen en windturbines tot het leveren van een kosteneffectieve energieopslag en -consumptie.EcoBlade is verkrijgbaar vanaf 2017.

De toestellen richten zich tot de consumentenmarkt, it-omgevingen, industriële of commerciële omgevingen en het elektriciteitsnetwerk.

(i.s.m. DutchITChannel)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content