Schneier: ‘Iemand probeert het internet plat te leggen’

© iStock

De afgelopen twee jaar probeert iemand consequent na te gaan hoe stevig het verdedigingsmechanisme is van bedrijven die kritieke punten van het internet beheren. Dat beweert beveiligingsspecialist Bruce Schneier.

Schneier is een autoriteit op vlak van beveiliging en deelt regelmatig zijn mening en inzicht op securityproblematiek. In een blogbericht waarschuwt hij er voor dat bedrijven die kritieke onderdelen van het internet beheren de afgelopen twee jaar geleidelijk aan zeer gerichte aanvallen te verwerken krijgen. Die hebben niet het doel om alles plat te leggen, maar wel op te kijken hoe een organisatie zich verdedigt.

Schneier vermoedt dat de aanvallers op zoek zijn naar het breekpunt van elke organisatie. Zo gaat het om DDoS-aanvallen die groter zijn, langer duren en complexer zijn dan wat er doorgaans wordt geprobeerd. Ook neemt de intensiteit toe tot op een bepaald punt, en wordt de druk een week later vanaf dat punt verder opgevoerd.

Welke bedrijven de aanvallen aan Schneier toevertrouwen geeft hij niet prijs. Wel zegt hij dat het lijkt om een actie van de Chinese overheid te gaan. Al nuanceert hij ook dat de aanval evenzeer van een anderen organisatie of overheid kan komen, maar zich vermomt als een Chinese aanval.

Als een overheid er in slaagt om het internet plat te leggen door een aantal cruciale punten gericht aan te vallen dan kan dat ernstige gevolgen hebben. Al nuanceren lezers in de commentaren van zijn blog ook dat de aanvallers hun acties wel zichtbaar genoeg maken om op te vallen, wat dan weer doet vermoeden dat ook om een dreiging kan zijn van bijvoorbeeld China om duidelijk te maken waartoe het in staat is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content