Securitas Systems heet straks ‘Niscayah’
Eind april neemt beveiligingsspecialist Securitas Systems officieel de nieuwe naam Niscayah aan. Het bedrijf zocht een naam die zijn positie in de convergerende beveiligingsmarkt beter ondersteunt. “Want de link tussen beveiliging en it vormt een onomkeerbare trend”, zo luidt het. Tegelijk wil Securitas Systems ook af van de verwarring met Securitas.
Eind april neemt beveiligingsspecialist Securitas Systems officieel de nieuwe naam Niscayah aan. Het bedrijf zocht een naam die zijn positie in de convergerende beveiligingsmarkt beter ondersteunt. “Want de link tussen beveiliging en it vormt een onomkeerbare trend”, zo luidt het. Tegelijk wil Securitas Systems ook af van de verwarring met Securitas.
Securitas Systems is van oorsprong een Zweeds bedrijf, met wereldwijd zesduizend medewerkers en een omzetcijfer van ongeveer achthonderd miljoen euro. In België is Securitas Systems sinds het midden van de jaren tachtig actief en telt de onderneming een honderdtal medewerkers. Het bedrijf is onder meer actief in de beveiliging van banken, luchthavens en gevangenissen, en werkt ook in de retail, logistiek en de diamantsector. Naast Securitas Systems is er ook Securitas tout court, de firma die bewakingsagenten levert. Securitas en Securitas Systems hebben in een ver verleden gezamenlijke roots in Zweden, maar zijn sinds 2006 twee totaal onafhankelijke bedrijven, die apart op de beurs van Stockholm zijn genoteerd. Met de nieuwe naam komt een eind aan de verwarring met Securitas. Niscayah is Sanskriet en betekent ‘veilig’ en ‘betrouwbaar’ (zie kader). “We zien het als onze missie om de wereld een stukje veiliger te maken, als een totale beveiligingspartner voor onze klanten”, stelt Danny Laurier, business unit manager Service bij Niscayah België.
“De beveiligingsmarkt is de voorbije jaren sterk geëvolueerd”, zegt Danny Laurier. “Er is een convergentiebeweging aan de gang.” De timing voor de naamsverandering leek dan ook ideaal. De wereld van de elektronische beveiliging – met toepassingen als cctv (closed circuit tv of camerabewaking), toegangscontrole, inbraakdetectie en brandbeveiliging – en de sector van databeveiliging groeien duidelijk naar elkaar toe. Met name de ip-netwerken spelen daarbij een belangrijke rol. Vaste en draadloze netwerken zorgen voor de communicatie en het beheer van de componenten van een beveiligingsinfrastructuur. “De it-poot in het beveiligingsverhaal heeft erg snel aan belang gewonnen. Zo kan een toepassing voor toegangscontrole bijvoorbeeld aan een database met personeelsgegevens worden gekoppeld. Voor beveiliging met cctv is een performant netwerk en de nodige opslagcapaciteit vereist.” Niscayah heeft zich in die materie gespecialiseerd. Het bedrijf werkt zowel rond de elektronische beveiliging van bedrijfskritieke assets (zoals gebouwen of datacenters) en netwerkapplicaties (zoals cctv), als rond dienstverlening doorheen de verschillende fases van een project. “De integratie van de beveiligingsoplossingen met de it-infrastructuur, daar is het ons om te doen.”
Niscayah gaat ervan uit daarmee een sterkere uitgangspositie te hebben dan de traditionele spelers die vandaag in de beveiligingsmarkt actief zijn. “Dat zijn vaak ondernemingen die misschien wel een goed product voor toegangscontrole kunnen neerzetten”, zegt Danny Laurier, “maar die de bredere basis missen om de klant een convergente oplossing aan te bieden.” De geïntegreerde aanpak van Niscayah behoudt bovendien beter het overzicht. “Veel bedrijven hebben vandaag totaal geen zicht op de werkelijke kosten van hun beveiliging. We zien het als een deel van onze taak om onze klanten dat inzicht te verschaffen en hen tegen een lagere total cost of ownership betere resultaten te bieden.”Enerzijds biedt Niscayah dienstverlening op het vlak van de beveiliging zelf. Een klant die een systeem voor videobewaking wil installeren, is vaak niet in detail op de hoogte van de wettelijke bepalingen die daaraan verbonden zijn. “Daar komt een luik administratie bij kijken. Niet iedereen kent de wet even goed. Logisch, want dat is niet de core business van de klant.” Anderzijds is er het it-luik van zo’n project. “Wil de klant een dedicated netwerk voor zijn cctv of kan het over het bestaande ip-netwerk? Welke verwachtingen heeft de klant op het vlak van de beeldkwaliteit? Er bestaan camera’s die heel gedetailleerde opnames maken, maar de klant vergeet soms dat die via het netwerk moeten passeren en een plaatsje op een opslagsysteem moeten krijgen. Cctv is een goed voorbeeld van een convergente oplossing, precies omdat we er beveiliging en it perfect op elkaar moeten afstemmen.”
Niscayah is ervan overtuigd voldoende ver voorop te lopen in vergelijking met de concurrentie. “De convergentiebeweging komt nu pas op gang, maar wij zijn er wel al klaar voor”, aldus nog Danny Laurier. “Het is makkelijk om de vergelijking te maken met de convergentie tussen voice en data, en de doorbraak van ip-telefonie. Weet je nog hoe die convergentie er een jaar of drie jaar geleden voorstond? Dat is de situatie waarin de markt voor elektronische beveiliging zich vandaag bevindt.”
Securitas Systems koos Niscayah als nieuwe naam. ‘Veilig’ en ‘betrouwbaar’, dat is de betekenis van ‘niscayah’ in het Sanskriet, de oudste Indo-Europese taal. De grammatica van het Sanskriet heeft veel overeenkomsten met de Romaanse talen. Op het vlak van de woordenschat zijn er overeenkomsten met de Germaanse talen. In India is het Sanskriet nog altijd een officiële taal. “We zochten een naam die weergeeft waar we voor staan, maar die ook origineel en wereldwijd bruikbaar is, dynamisch klinkt en een beetje futuristisch overkomt”, zegt Veronique Geysbregts, marketing & communications manager bij Niscayah België. “Belangrijk is nu dat we de naam duidelijk introduceren in de markt.” Dat gebeurt op 22 april, tijdens de jaarlijkse algemene vergadering.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier