Canada wil Flipper Zero verbieden

Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Het openbrontoestelletje zou worden gebruikt in een recente autodiefstallenplaag.

De Canadese overheid wil de import, verkoop en het gebruik van de Flipper Zero verbieden. Ook gelijkaardige toestellen zouden in de ban worden gedaan. De Flipper Zero is een zogeheten multitool die onder meer RFID- en infraroodsignalen kan lezen en nabootsen. De tool is gemaakt met openbron hardware en software en wordt onder meer gebruikt om verouderende security te testen.

Maar met enige creativiteit zou je daar dus veel meer mee kunnen doen. De Canadese overheid zegt dat de toestellen worden ingezet om auto’s te stelen, specifiek dan door het signaal van de draadloze sleutel te kopiëren. Canada ziet onder meer daar de oorzaak van een stijging in recente autodiefstallen. De tools werden eerder ook al gebannen van de Amazon-website, omdat ze zouden worden gebruikt om bankkaarten te klonen.

Simpele beveiliging

Een tooltje als de Flipper Zero ligt gevoelig omdat het (voorlopig althans) op veel plaatsen perfect legaal is, maar het ook erg goed is in het blootleggen van slechte beveiliging. Het toestel leest, schrijft en kopieert verschillende radiosignalen, waaronder dus RFID maar ook NFC, Bluetooth en wifi, en is vrij makkelijk in gebruik. Om die reden wordt het ingezet door securityspecialisten en hobbyisten die de steeds drukker wordende draadloze communicatie in onze omgeving willen leren kennen. Zo kan je er bijvoorbeeld draadloze lampen mee aansteken

Belangrijke caveat daarbij is wel dat de Flipper Zero op zijn eentje alleen kan interageren met bijzonder simpele signalen. Zo kan het toestel volgens de kenners (en de oprichters van het bedrijf erachter) geen complexe securitymaatregelen omzeilen die in moderne auto’s en bankkaarten zitten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content