
Cegeka opent Security Operations Center in de VS

Na België en Roemenië opent Cegeka ook in Buffalo, in de Amerikaanse staat New York, een eigen SOC. Daarmee wil het haar Amerikaanse klanten beter ondersteunen in hun cyberveiligheid.
Een Modern Security Operations Center biedt klanten ondersteuning bij cyberbeveiliging. Omdat de klanten van Cegeka in heel Europa en daarbuiten zitten (en cybercriminelen zich niet beperken tot de kantooruren), is het nuttig om ook in andere tijdzones een SOC te hebben.
‘Onze klanten kunnen 24/7 rekenen op onze Managed Detection & Response-diensten volgens de hoogste standaarden, waar ze zich ook bevinden,’ zegt Fabrice Wynants, Global VP Cybersecurity & Networking bij Cegeka. ‘Dat biedt extra gemoedsrust en garandeert naleving van regionale vereisten op het vlak van gegevensbeveiliging en privacy.’
‘Preventie alleen is niet meer voldoende,’ zegt Bart Watteeuw, Executive Vice President Services & Solutions bij Cegeka. ‘In het huidige dreigingslandschap is het niet de vraag of een aanval plaatsvindt, maar wanneer. Onze oplossingen bieden organisaties de tools en diensten om snel en doeltreffend te detecteren, te reageren en te herstellen.’
Cegeka stelt haar gloednieuwe SOC voor op de RSA Conference in San Francisco. Het benadrukt daarbij dat het om een Modern SOC gaat. Daarmee wil het benadrukken dat het om gloednieuwe infrastructuur en processen gaat, inclusief de nodige automatiseringen om bijvoorbeeld verdachte inlogpogingen vlotter te herkennen.
CTG als Amerikaanse springplank
Geografisch, Buffalo heeft een tijdsverschil van zes uur met België, zou de keuze voor een SOC aan de Amerikaanse Westkust misschien logischer klinken. Maar de stad is ook de thuisbasis van het in 2023 overgenomen CTG en het zijn vooral hun klanten die er gebruik van zullen maken.
Nu de integratie van het Amerikaanse bedrijf achter de rug is, wil Cegeka haar aanwezigheid in de VS versterken. ‘We doen er dit jaar twee dingen: onze SOC lanceren en rond Microsoft Dynamics een zeer specifiek aanbod in de markt zetten,’ vertelt CEO Stijn Bijnens aan Data News. Dat aanbod mikt specifiek op de gezondheids- en energiesector.
De focus op die twee heeft een reden: ‘De voetafdruk van CTG zit vooral in die twee sectoren. Zo willen we dat klanten ons leren kennen en vertrouwen krijgen.’ Rond healthcare gaat dat onder meer over de implementatie van elektronische processen, in energie is het bedrijf onder meer actief in Alaska.
Die aanpak is volgens Bijnens cruciaal om naam te krijgen in de VS. ‘We nemen CTG als basis om referenties op te bouwen, waarna we geleidelijk kunnen verbreden naar andere sectoren. Kom je naar de VS zonder die relaties, dan werkt het niet. In dit land heb je referenties nodig om te kunnen verkopen.’ Dat weerspiegelt zich ook in de merkstrategie. CTG bestaat niet langer in Europa, in de VS nog wel.
Nieuwe grote overnames
Geografisch gezien zou een volgende SOC in Azië niet onlogisch zijn. Maar dat staat volgens Bijnens niet op de planning. ‘We hebben er aan gedacht, maar we kijken vandaag niet naar Azië,’ zegt Bijnens. ‘Als we zouden uitbreiden dan zal het eerder in Alaska zijn, daar is een tijdsverschil van tien uur met België en kan je ook een follow the sun-principe aanbieden’ (waarbij er op elk moment wel ergens ‘overdag’ kan worden gereageerd op cyberincidenten, nvdr).
Wel sluit Bijnens een tweede grote overname niet uit op vrij korte termijn, in de tweede helft van dit jaar of in 2026. Met de ervaring van de CTG-overname op zak, geeft hij aan dat hij liever opnieuw één grote overname doet in plaats van vele kleinere. ‘Behalve als het om spelers zijn met heel specifieke capaciteiten die je zelf in huis wil halen,’ zegt hij. CTG werd verkocht voor 172 miljoen dollar, de kans lijkt realistisch dat het bedrijf de komende jaren opnieuw de jacht opent op spelers van dat formaat of groter.
Lees ook: Cegeka rondt overname CTG af
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier