Cyberaanval op brouwerij Duvel Moortgat legt productie gedeeltelijk plat

© Belga Image

De productie bij brouwerij Duvel Moortgat in Breendonk (Puurs-Sint-Amands) is woensdag gestopt na een cyberaanval, zo bevestigt het bedrijf. Duvel-Moortgat legde ook de productie in de andere brouwerijen van het bedrijf stil.

Rond half twee afgelopen nacht sloeg het ingebouwde beveiligingssysteem van de brouwerij alarm. Duvel Moortgat werd getroffen door een zogenaamde ransomware-aanval. Daarbij wordt een bedrijf of persoon door criminelen gevraagd om te betalen om toegang te krijgen tot de eigen computernetwerken. ‘Maar de systemen hebben goed gewerkt’, zegt woordvoerster Ellen Aarts. ‘De IT-afdeling werd meteen op de hoogte gebracht van de aanval. De servers werden stilgelegd en de productie werd in alle Belgische brouwerijen veiligheidshalve stilgelegd.’

‘Meer dan voldoende stock’

Concreet gaat het om de sites van Duvel-Moortgat in Puurs-Sint-Amands, Stadsbrouwerij De Koninck in Antwerpen, Brasserie d’Achouffe in Achouffe en Brouwerij Liefmans in Oudenaarde. Ook de brouwerij van dochteronderneming Boulevard Brewing in de Verenigde Staten ligt momenteel stil.

‘De IT-afdeling stelt alles in het werk om de servers en het internet zo snel mogelijk maar ook veilig opnieuw op te starten’, besluit Aarts. ‘Tot nader order ligt de productie stil. Verwacht wordt dat de impact beperkt zal zijn en er is meer dan voldoende stock.’ Naar de bron van de aanval loopt een onderzoek.

Partner Content