Cybercriminelen haalden vorig jaar een miljard dollar losgeld op

© Getty Images
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

In 2023 zijn hackers erin geslaagd voor meer dan een miljard dollar te ontfutselen via aanvallen met ransomware of gijzelsoftware.

Dat blijkt althans uit het ‘Crypto Crime Report 2024’ van analysebedrijf Chainalysis. Bij aanvallen met ransomware worden bedrijven door hackers virtueel gegijzeld, waarbij ze pas na het betalen van losgeld weer toegang krijgen tot hun IT-systemen. Niet alleen bedrijven maar ook overheidsinstellingen of scholen en ziekenhuizen kunnen slachtoffer zijn van een aanval met ransomware – zoals de actualiteit de afgelopen maanden herhaaldelijk bewees.

In 2023 werd volgens het rapport meer dan een miljard dollar losgeld betaald, een absoluut record. Als losgeld wordt betaald, gebeurt dat meestal in cryptomunten. De eigenaars achter de accounts zijn anoniem, maar de transacties op zich zijn wel op te zoeken via de blockchain achter de munten. Het is op die manier dat het totaal bedrag in kaart kan gebracht worden.

In dat bedrag zit voor alle duidelijkheid dus niet de economische impact van zo’n aanval met gijzelsoftware verrekend. Vaak kunnen bedrijven dagenlang niet werken door de cyberaanval, en moeten kosten worden gemaakt om de IT-systemen te herstellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content