ECB gaat banken testen op verdediging tegen cyberaanval

© Getty Images

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat volgend jaar testen hoe goed banken zich kunnen verdedigen tegen een cyberaanval. Volgens de ECB is het risico doelwit te zijn van hackers toegenomen sinds de coronapandemie, omdat veel personeel in korte tijd thuis ging werken. Dat leidde tot hogere beveiligingsrisico’s.

Daarnaast zouden Russische hackers ook meer cyberaanvallen uitvoeren. In een Litouwse krant zei Andrea Enria, die bij de ECB bevoegd is voor bankentoezicht, dat het aantal cyberaanvallen ‘significant is gestegen sinds de oorlog in Oekraïne’. Een specifieke bron kan hij niet aanwijzen.

Eerste test in zijn soort

Volgens Enria is de test bedoeld om te onderzoeken hoe banken reageren op een succesvolle cyberaanval en hoe ze de problemen vervolgens herstellen. Het wordt de eerste keer dat de ECB een dergelijke test uitvoert. Halverwege volgend jaar verwacht men de resultaten.

Afgelopen december kwam de ECB met een onderzoek naar hacking bij grote banken in landen die de euro gebruiken als betaalmiddel. Ongeveer de helft van de 115 banken zei in 2021 doelwit te zijn geweest van een succesvolle cyberaanval. In november meldde het Europees Parlement te zijn getroffen door een aanval die werd opgeëist door een pro-Kremlin-groep.

Partner Content