Groep achter Ragnar Locker ransomware ontmanteld

© Getty Images
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Internationale politiediensten hebben de groep opgespoord en ontmanteld, meldt Europol. Ragnar Locker zat onder meer achter de cyberaanval op de politiediensten van Zwijndrecht.

Een groep van internationale politiediensten heeft samen met Europol en Eurojust de groep opgespoord. Er zijn verschillende arrestaties verricht, en onder meer vijf Nederlandse servers werden in beslag genomen. De politieactie vond vorige week plaats, volgens een persbericht van Europol.

Ragnar Locker is vaak gebruikte ransomware. De gelijknamige groep verspreidde uit een aanval op de politiezone van Zwijndrecht. Ze was sinds 2019 actief en zei in 2021 al eens dat ze ermee zou stoppen, na aanvallen op Citrix-servers. Dat jaar werden twee kopstukken van de bende opgepakt. Ragnarok/Ragnar Locker zou ook verantwoordelijk zijn voor een cyberaanval op gameproducent Capcom.

Bij de actie waren politiediensten van Frankrijk, Tsjechië, Duitsland, Italië, Japan, Letland, Nederland, Spanje, Zweden, Oekraïne en de VS betrokken. De hoofdverdachte in de zaak zou zijn opgepakt in Parijs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content