Identiteit baas LockBit bekendgemaakt

Het bericht van de veiligheidsdiensten op de website van Lockbit.
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Autoriteiten uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië hebben een arrestatiebevel uitgevaardigd voor de vermoedelijke leider van de LockBit ransomwarebende. Het gaat om een Russische man.

De leider van wat lang ’s werelds grootste ransomwarebende was, zou Dmity Khoroshev zijn. Hij stond online bekend onder de alias LockBitSupp. Verschillende wereldwijde autoriteiten, waaronder Europol en de Britse National Crime Agency, hebben een arrestatiebevel tegen de man uitgevaardigd. Zijn tegoeden zijn bevroren en hij heeft een reisverbod gekregen. De Amerikaanse politie looft ook tot tien miljoen dollar uit voor meer informatie over de locatie van de man.

Dmitry Khoroshev © US Department of Treasury

LockBit was de voorbije jaren een van de beruchtste ransomwarebendes ter wereld. Malware van de groep, die onder meer een Ransomware-as-a-Service-dienst beheerde, was verantwoordelijk voor schade aan scholen, ziekenhuizen en een hele reeks bedrijven. Ook havens, waaronder die van Lissabon en Nagoya in Japan werden met de ransomware aangevallen. In ons land viseerde de groep onder meer de stad Geraardsbergen.

Inbeslagname

De ster van de bende was echter al een tijd aan het tanen. In februari namen internationale veiligheidsdiensten een van de websites van LockBit over in wat men ‘Operatie Cronos’ noemt. Daarbij zouden ook grote delen van de operaties van de bende in beslag zijn genomen. In een tweede fase willen autoriteiten nu dus de bendeleden en hun leiders zelf oppakken.

Of dat lukt is nog een andere vraag. Vermoed wordt dat Dmitry Khoroshev, die de Russische identiteit heeft, zich ook in dat land bevindt. Rusland maakt er geen gewoonte van om cybercriminelen uit te leveren aan andere landen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content