Pro-Russisch botnet opgerold door Oekraïense politie

© Getty Images

De Oekraïense politie heeft een omvangrijk botnet uit de lucht gehaald in Vinnytsia, een stad op zo’n 200 kilometer ten zuidwesten van Kiev. Via het botnet zouden zeker vierduizend valse socialmedia-accounts zijn aangemaakt die de accounts van Oekraïense burgers nabootsen.

De accounts zouden zijn ingezet voor het verspreiden van pro-Russische content en het in diskrediet brengen van Oekraïense strijdkrachten. Oekraïense onderzoekers stellen dat het botnet onder meer als doel had de sociaal-politieke situatie in het land te destabiliseren.

SIM-gateways

Behalve accounts voor sociaalnetwerksites en instant messaging-platforms werden er ook honderden nepaccounts aangemaakt voor online marktplaatsen. De verdachten zouden per gecreëerde bot in roebels betaald zijn. Op maandelijkse basis zouden zij duizenden euro’s aan de praktijken hebben verdiend.

Bij huiszoekingen zijn meerdere mobiele telefoons, ruim 3.300 SIM-kaarten van Oekraïense en Europese telecomoperators en dertien SIM-gateways in beslag genomen. Ook zijn bankkaarten aangetroffen die de verdachten gebruikt zouden hebben om hun activiteiten te betalen.

In samenwerking met Dutch IT Channel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content