Ruim helft van Duitse overheidssites getroffen door cyberaanval

© Getty Images

Een cyber aanval maakte woensdag meerdere officiële staatssites, politiewebsites en sites van het ministerie van Binnenlandse Zaken een tijdlang onbereikbaar. Sites van meer dan de helft van de Duitse deelstaten werden geraakt.

Dinsdag werden ook al websites aangevallen in Mecklenburg-Voor-Pommeren, Saksen-Anhalt en Nedersaksen. ‘We gaan ervan uit dat de aanvallen in de verschillende deelstaten zijn gecoördineerd’, aldus Lydia Hüskens, minister van Digitale Zaken van Saksen-Anhalt.

Nog nooit eerder is er zo’n grote cyberaanval geweest op sites van de Berlijnse deelstaatsadministratie, aldus Ralf Kleindiek, staatssecretaris voor Digitale Zaken bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij verzekerde wel dat er geen gegevens zijn gelekt of gestolen.

In Nedersaksen onderzoeken de autoriteiten een verdachte op beschuldiging van hacken. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zei dat alle motieven worden onderzocht, maar dat er aanwijzingen zijn voor een pro-Russische achtergrond. Dinsdag hadden hackers het ook al gemunt op een site van het ministerie van Ontwikkeling voor de wederopbouw van Oekraïne. De autoriteiten onderzoeken of de aanvallen met elkaar verband houden.

Partner Content