Sancties tegen 16 leden van Evil Corp cyberbende

© Getty Images
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

De Britse National Crime Agency (NCA) zegt te weten wie er achter Evil Corp zit. Die cyberbende wordt onder meer gelinkt aan aanvallen op Navo-landen.

Evil Corp is een beruchte cyberbende die onder weer aanvallen zou hebben uitgevoerd tegen Navo-landen. De bende wordt beschuldigd van het stelen van bijna 300 miljoen dollar in de voorbije tien jaar.

De NCA zegt nu te hebben uitgevist wie er aan het hoofd van de bende staat. Dat zou Maksim Yakubets zijn, die samen met zijn vader Viktor Yakubets de bende leidt, zo meldt NCA. De mededeling maakt deel uit van een bredere campagne om Evil Corp en die andere hackinggroep, LockBit, te verstoren.

De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië hebben nu sancties ingevoerd tegen zestien mensen die deel zouden uitmaken van de bende. Daar onder dus vader en zoon Yakubets, maar ook ene Aleksander Ryshenkov, die naast werken voor Evil Corp ook banden zou hebben met LockBit.

Die LockBit maakt een veelgebruikte Ransomware-as-a-Service. Servers van de bende werden eerder dit jaar in beslag genomen, en ook de leider van de groep, ene Dmitry Koroshev, wordt wereldwijd gezocht.

Nog volgens NCA werkte Evil Corp meermaals samen met de Russische FSB, de Russische veiligheidsdienst. Yakubets, voor wiens arrestatie de VS al enkele jaren vijf miljoen dollar over heeft, zou onder meer met de FSB in contact zijn gekomen via zijn schoonvader, die voor het agentschap heeft gewerkt. Daarbij zouden spionnen de cybercriminelen namen hebben doorgegeven van bedrijven en mensen die ze moesten hacken. Als dat waar is, zou het wel een verklaring kunnen bieden voor een idee dat al langer leeft, dat Rusland een veilige haven biedt voor veel cyberbendes in ruil voor diensten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content