Witte Huis: ‘Hackers hebben het op Amerikaanse watersystemen gemunt’

© Getty Images
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

De Amerikaanse overheid en de milieudienst EPA waarschuwen dat cyberaanvallers het gemunt hebben op kritieke waterinfrastructuur in het land.

De Nationale Veiligheidsadviseur Jake Sullivan en de Environmental Protection Agency (EPA) hebben daarover samen een openbare brief geschreven. Daarin vragen ze de steun van de gouverneurs van elke Amerikaanse staat om te zorgen dat hun watersystemen goed verdedigd zijn tegen cyberaanvallen.

‘Systemen voor drinkwater en afvalwater zijn een levenslijn voor gemeenschappen, maar veel systemen hebben niet de belangrijke cyberbeveiliging die mogelijke aanvallen kan afslaan’, aldus Michael S. Regan, die aan het hoofd staat van EPA.  De diensten willen samenzitten met de gouverneurs voor een ‘Water Sector Cybersecurity Task Force’.

Geopolitiek

De VS is de voorbije maanden steeds geduchter op cyberaanvallen. Onder meer Chinese en Iraanse staatsagenten zouden watersystemen in de VS hebben aangevallen met ransomware. Daar zaten ook systemen bij die instaan voor het drinkwater. Eerder deelden de verschillende veiligheidsdiensten al een lijst met maatregelen die de watersector zou moeten implementeren om hun systemen beter te wapenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content