Internationaal Strafhof: ‘Cyberaanval was spionage’

© Getty Images
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag zegt dat de recente cyberaanval te maken had met spionage. Het tot nu toe beschikbare bewijs duidt op een gerichte en geraffineerde aanval met spionagedoeleinden om de werkzaamheden van het ICC te ondermijnen, aldus het hof in een verklaring.

Het ICC meldt verder dat het nog niet mogelijk is te bevestigen wie achter de aanval zat. De Nederlandse autoriteiten onderzoeken de zaak.

Onbekenden braken in september in bij het Internationaal Strafhof in Den Haag, waar onder meer oorlogsmisdadigers worden berecht. ‘Dat kan worden geïnterpreteerd als een poging om het mandaat van het Strafhof te ondermijnen’, zegt de organisatie in een mededeling. Het Hof meldt ook dat er maatregelen getroffen werden om een nieuwe aanval te voorkomen.

Nederlandse veiligheidsdiensten en externe deskundigen zijn momenteel nog aan het onderzoeken wie er achter de aanval zit. De organisatie benadrukt dat het van meerdere kanten wordt belaagd, maar vermeldt in een mededeling wel een Russische spion die vorig jaar als stagiair aan het werk was bij het Strafhof. Rusland is ook al meerdere strafzaken gestart tegen rechters van het Internationaal Strafhof, nadat die organisatie een arrestatiebevel uitvaardigde tegen de Russische president Vladimir Poetin voor de deportatie van kinderen uit het door Rusland bezette deel van Oekraïne.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content