Google: ‘Veel telefoons te hacken door fout in modem Samsung’

© Getty Images

Veel mobiele telefoons van onder meer Samsung, Google en Vivo én auto’s die gebruikmaken van modems van Samsung, kunnen overgenomen worden door kwaadwillenden. Dat melden onderzoekers van Google, die stellen dat de hackers daarvoor alleen het telefoonnummer van een toestel hoeven te weten. Onder meer de populaire Samsung Galaxy S22 is kwetsbaar.

In de zogenaamde Exynos-modems werden eind vorig jaar en begin dit jaar achttien kwetsbaarheden gevonden die tot dat moment onbekend waren. Vier van die problemen zorgen ervoor dat hackers toegang kunnen krijgen tot de telefoons. De onderzoekers van Google verwachten dat hackers snel een manier kunnen vinden om gebruik te maken van de kwetsbaarheden.

Beveiligingsupdate noodzakelijk

Google heeft zelf de kwetsbaarheden al opgelost met een recente beveiligingsupdate voor zijn Pixel-modellen. Maar Samsung, dat ook andere populaire toestellen als de Galaxy A53 en A33 had uitgerust met de getroffen modems, zal zelf met een software-update moeten komen, net als het Chinese Vivo dat ook toestellen met die modems op de markt heeft gebracht.

Gebruikers van de getroffen smartphones kunnen eventueel ‘Bellen via wifi’ en ‘Voice-over-LTE’ uitzetten. Met die stappen worden de kwetsbaarheden ook onschadelijk gemaakt, maar verliezen gebruikers wel functionaliteit.

Partner Content