Zweden zet gezichtsherkenning en drones in tegen bendecriminaliteit

Een fictieve drone met camera's voor gezichtsherkenning. © MvdV/AI

Diverse moderne technologie, waaronder drones en gezichts- en nummerplaatherkenning, zal in Zweden worden ingezet om de wijdverbreide bendecriminaliteit te bestrijden. Dat hebben regeringsvertegenwoordigers bekendgemaakt in Stockholm.

Nieuwe wetgeving zal de samenwerking tussen de politie en andere autoriteiten vergemakkelijken, luidt het. Het maakt de weg vrij voor gezichtsherkenningssoftware om gekende bendeleden te identificeren, en nummerplaten zullen automatisch worden geregistreerd. De politie krijgt ook de bevoegdheid om drones vaker in te zetten.

Golf van geweld

‘De maatregelen moeten worden versneld met als doel binnen acht maanden een wetsvoorstel op te stellen’, zei minister van Justitie Gunnar Strömmer. Een golf van schietpartijen en explosies heeft de Zweedse samenleving geschokt. In de loop van september werden elf mensen doodgeschoten en kwam een vrouw om het leven bij een explosie.

De overlijdens worden in verband gebracht met geweld tussen bendes, waarbij de handel in illegale drugs centraal staat. Onder de slachtoffers zijn ook jongeren, waarvan velen afkomstig zijn uit immigrantengemeenschappen.

Partner Content